Böcek Isirmalarina Dikkat

Böcek isirmalarinin yaz aylarinda arttigini aktaran Özel Ümit Batikent Hastanesi Acil Uzmani Dr. Ünal Tetik, bu tür durumlarda yapilmasi gerekenleri anlatti.

Böcek Isirmalarina Dikkat
Yaz aylarinda daha bol ve açik giyinilmesinden, park ve deniz gibi ortamlara daha çok gidildiginden haserelere ve böceklere daha çok maruz kalindigini aktaran Dr. Tetik, “Ilerleyen saatlerde isirilan bölgede kizariklik artiyorsa ve ilerliyorsa bir hekime basvurulmalidir” dedi.

Son yillarda böcek isiriklarindan kaynaklanan çok ciddi yaralanmalarin meydana geldigine tanik oldugunu ifade eden tetik, “Bunlar ilk basta çok basit bir sinek gibi algilansa da sonrasinda ciddi ödemlere hatta tüm bacagi tutan bag dokusu iltihaplarina yol açabilir.” seklinde konustu.

Bu nedenle son zamanlarda böcek isirigi gibi görünen basit tablolarda yogun bakima kadar gidebilen durumlarla karsilasabildiklerini belirten Dr. Ünal Tetik, “Böcekler zaman içinde degisim gösterdiginden sahip olduklari enzimler ve toksinler farklilasmaktadir ve insanlar üzerinde farkli etkilere yol açabilmektedir.” dedi.

“Dezenfekte edilmeli”

Böcek isiriklari sonrasi isirilan bölgenin iyi bir sekilde temizlenmesi gerektigini belirten Tetik, “Çünkü derimiz bizi enfeksiyonlara karsi koruyan bir tabakadir, bu tabaka bozuldugu zaman içine pek çok yerden mikrop girerek, bu bölgede ciddi enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Bunlardan en önemlilerinden biri de yaz aylarinda karsilastigimiz böcek isirmalaridir” diye konustu.

Doku bütünlügü bozuldugunda vücudun enfeksiyona açik hale gelindigini aktaran Dr. Ünal Tetik, “O bölgenin mutlaka kolonya veya elinizde varsa antiseptik bir solüsyonla temizlenmesi gerekir” dedi.

“Yilan ve akrep sokmalarina da dikkat”

Yaz aylarinda çok sicaklarla birlikte yilan sokmasi ve zehirlenmeleri vakalari ile de karsilastiklarini dile getiren Dr. Tetik, “Eskisehir’de eskiye oranla daha çok miktarda akrep sokmalari ile de karsilasabilmekteyiz. Yilan ya da akrep sokmasi durumunda hiç beklemeden en yakin saglik kurulusuna basvurulmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA