'Sosyal Samimiyet' Suçu Getirebilir

Avukat Seyit Yagmur, sosyal medyada samimi olunan insanlarla da olsa paylasimlara dikkat edilmesi gerektigini söyleyerek, “Samimi oldugumuz insanlarla mizah amaçli da olsa suç unsuru içeren iletiler suç teskil edebilir” dedi.

'Sosyal Samimiyet' Suçu Getirebilir
Sosyal medya üzerinden yakin olunan insanlarla yapilan iletilerin farkli algilanabilecegini söyleyen Avukat Seyit Yagmur, “Sosyal medya üzerinden bir yakinimizla ya da tanidigimizla, yani samimiyetimizin oldugu bir sahisla içerigi suç olusturmayacak sekilde mesajlasmamizda herhangi bir problem söz konusu degildir. Fakat saka amaçli, mizah amaçli dahi olsa içeriginde suç unsuru bulunduran paylasimlar, iletiler illa ki zamani geldiginde veya gönderdigimiz sahis bunu kendisine bir hakaret olarak ya da farkli bir suç unsuru olarak algiladiginda basimiza sorun açabilir. Burada öncelikli olarak genel suç yani gözlemledigimiz hakaret suçu ki samimiyete istinaden insanlar birbirine bazen suç teskil edebilecek beyanlarda bulunabiliyorlar sosyal medya üzerinden. 5237 sayili Türk Ceza Kanunu’nun 125 ve devami maddelerinde Serefe Karsi Suçlar’da hakaret suçu da yer almaktadir. Normal sartlar altinda hakaret sikayete tabi bir suçtur. Yani suçun ögrenildigi tarihten itibaren 6 ay içerisinde sikayet edilmedigi takdirde herhangi bir sekilde sorusturma ya da kovusturmaya sebebiyet vermiyor” dedi.

Yagmur, suçun fark edildigi tarihten itibaren 8 yillik zaman asiminin da oldugunu söyleyerek, “Fakat söyle bir durum söz konusu; sosyal medya üzerinden hakaret içerikli bir ileti gönderildigi takdirde bu iletinin gönderildigi tarih, suç tarihi olarak kabul edilecektir. Türk Ceza Kanunu’nun 66. Maddesinde dava zaman asimi söz konusudur. Yani suçun islendigi tarihten itibaren herhangi bir sekilde kovusturma baslamamissa veya kovusturma baslamayip, sorusturma baslayarak karara baglanmamissa da düsme karari veriliyor. Ancak söyle bir durum söz konusu; diyelim ki sosyal medya üzerinden bir tanidigimiza, esimize, dostumuza veya yakin olarak gördügümüz birine hakaret içerikli mesaj attik. Bu vatandas da bunu 4 sene sonra gördü ve biz onun bu iletiyi daha öncesinde gördügünü, ögrendigini ispat edemiyorsak sayet 6 aylik sikayet süresi o tarihten itibaren baslayacak ve 8 yillik dava zaman asimi süresinin sonuna kadar da o vatandas bizim hakkimizda sikayetçi olabilecek. Yani bu tür paylasimlar suursuzca yada dikkatsizce yapilan paylasimlar bizi ciddi manada ceza sorusturmasi ya da kovusturmasiyla karsi karsiya birakabilir. Bunun neticesinde de 3 aydan 2 yila kadar hapis cezasi veya adli para cezasiyla karsi karsiya kalabiliriz ne yazik ki” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA