Kesan'da Ayçiçegi Hasadi Basladi

Edirne’nin Kesan ilçesinde ayçiçegi ekili arazilerde hasat baslarken, hasat ile ilgili degerlendirme yapan Kesan Ziraat Odasi Baskani Hasan Sen, ayçiçegi hasadinin yasanan kurakliktan kaynakli düsen verim nedeniyle çok da iç açici olmadigini söyledi.

Kesan'da Ayçiçegi Hasadi Basladi
Ayçiçegi hasadinin basladigi Kesan ilçesinde, Kesan Ziraat Odasi Baskani Hasan Sen ile Kesan Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Üyesi ve ayni zamanda ayçiçegi üreticisi olan Salih Gülfidan, ayçiçegi hasadinin yapildigi Boztepe Köyü mevkiindeki çiftçileri tarlalarinda ziyaret etti. Hasat ile ilgili olarak açiklamalarda bulunan Sen, kiraç arazilerdeki verimlerin 70 hatta 60 kilogramlara kadar düstügünü belirterek, “Bu da iç açici degil. Trakya Birlik, yüzde 44 ham yag oranli ayçiçegi fiyatini 20 bin TL/Ton olarak açikladi.

Açiklanan fiyata baktigimizda, mevcut piyasa sartlari ile ayni. Edirne ve Uzunköprü Ticaret Borsalarinda yapilan ayçiçegi satislarinda fiyatlar açiklanan seviyelerde seyrediyor. Üreticimizin kazanci için en önemli etken verimdir. Yasanan kuraklik nedeniyle verim düsük olacagi için devletimizden üretimin devamliligi adina desteklemelerin gözden geçirilmesini bekliyoruz” dedi.



“Her seye ragmen bereket versin”

Salih Gülfidan ise yasanan kurakligin verdigi zararin bariz bir sekilde ortada olduguna dikkat çekerek, “Kiraç arazilerde yapilan hasatta, ortalama verim 60 kilogramlara kadar düsmüs durumda. Devletimizin yaptigi uygulamalara baktigimizda piyasa fiyatlarinin iyi olacagini gösteriyor. Ancak fiyat ne kadar iyi olsa da verim yok. Çiftçileri ayakta tutan sey verimdir. Yine de her seye ragmen bereket versin. Suan ürettigimiz ürünü az ya da çok toplama derdindeyiz. Insallah kazasiz belasiz bir hasat dönemi yasariz. Tüm çiftçilerimize hayirli olsun” diye konustu.

Kaynak: İHA