Üreticilerden 'Borç Erteleme' Talebi

Samsun’un Terme ilçesinde findik basta olmak üzere tarim ürünlerine zarar veren kokarca nedeniyle ürün kaybi yasayan çiftçiler, kamu bankasina olan kredi borçlarinin ertelenmesi talebinde bulundu.

Üreticilerden 'Borç Erteleme' Talebi
Samsun’un Terme ilçesinde, tarim sektörünü tehdit eden kahverengi kokarca böcegi, çiftçilerin bu yilki hasat dönemini kâbusa çevirdi. Bölgenin en önemli geçim kaynagi olan findik üretiminde, kokarcanin verdigi zarardan dolayi rekolte ciddi oranda düstü. Bu durum, Termeli çiftçileri ekonomik anlamda zor durumda birakti.

Terme’deki birçok çiftçi, bu sene beklenen hasadin olmamasi nedeniyle kuma bankasina olan borçlarin ertelenmesi talebinde bulundu. Findik üreticisi Halis Saylik, kokarcanin bahçelerine verdigi zarardan dolayi bu yilki ürünlerinin neredeyse yarisini kaybettiklerini belirterek, “Bütün yil boyunca gece gündüz demeden çalistik, mahsulümüzü en iyi sekilde yetistirmeye gayret ettik. Ancak kokarca yüzünden findigimizin yarisini kaybettik. Ürün kaybi yetmezmis gibi, simdi de bankaya olan borçlarimizi nasil ödeyecegimizi düsünüyoruz" dedi.

Terme Ziraat Odasi Baskani Ferda Ergün ise “Çiftçilerimiz bu yil büyük bir darbe aldi. Kokarca zararlisi, findik basta olmak üzere birçok ürünümüzde ciddi kayiplara neden oldu. Dolayisiyla bu sene rekoltenin açiklanandan düsük olacagini tahmin ediyoruz. Çiftçimiz findigi kaybetti. Diger tarim ürünlerini de kaybetmek üzere. Bulundugumuz sartlar da çiftçilerimizin borçlarini ödeyebilmesi mümkün degil. Bu nedenle kamu bankasi ve diger yetkililerden, çiftçilerimizin borçlarinin ertelenmesi için acilen adim atilmasini bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA