Manuka Bali Meme Kanserinde Tümör Hücrelerinin Büyümesini Yüzde 84 Azaltti

Manuka balinin östrojen pozitif meme kanseri hücre dizilerinde tümör hücrelerinin büyümesini yüzde 84 oraninda azalttigi tespit edildi.

Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Onkoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ugur Coskun, Manuka balinin östrojen pozitif meme kanseri hücre dizilerinde tümör hücrelerinin büyümesini yüzde 84 oraninda azalttiginin belirlenmesini degerlendirdi. Meme kanseri tedavisi ve önlenmesinde yan etkisi olmayan dogal ürünler bulunmasinin son derece önemli oldugunu söyleyen Prof. Dr. Coskun, "Kadinlarda en sik görülen kanserlerden birisi meme kanseri. 8 kadindan bir tanesinin meme kanserine yakalandigini söyleyebiliriz. Erken teshis ve tedavilerde büyük gelismeler olmakla birlikte bazi hastalarda malesef olumsuz sonuçlar ortaya çikabilmekte. Birkaç gün önce UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Merkezi arastirmacilari, Nutrients dergisinde ilginç bir çalisma yayinladilar. Marquez Garban ve arkadaslari tarafindan yayinlanan deneysel çalismada, Manuka balinin östrojen pozitif meme kanseri hücre dizilerinde tümör hücrelerinin büyümesini yüzde 84 oraninda azalttigi gösterildi. Ayrica Manuka balinin meme kanseri tedavisinde kullanilan tamoksifen gibi hormon baskilayici ilaçlarin etkilerini de artirdigi tespit edildi. Bu olumlu etkileri yaparken normal meme kanseri hücrelerine de bir zarar verilmedigi görüldü.

Manuka balinin antioksidan özellikleri bulunmakta ve flavonoidler, vitaminler, amino asitler ve mineraller içermekte. Bu sayede etkili oldugu düsünülmekte. Manuka bali, bal arilari tarafindan Manuka bitkisi nektarindan yapilan ve geleneksel olarak dogal sifa ilaci olarak görülen bir bal çesididir. Meme kanseri tedavisi ve önlenmesinde yan etkisi olmayan dogal ürünlerin bulunmasi son derece önemli. Manuka bali gibi diger bal türlerinin de benzer etkileri saptanabilir, arastirilmasi gerekmektedir. Bu konuda yapilacak insan çalismalari gelecekte meme kanseri tedavisinde farkli alternatifleri önümüze getirebilir" dedi.

Kaynak: İHA