TBMM'de, TIP Hatay Milletvekili Atalay Için Verilen Genel Görüsme Önergesi Reddedildi

TBMM Genel Kurulu’ndaki olaganüstü toplantinin konusu olan TIP Hatay Milletvekili Can Atalay için verilen genel görüsme önergesi reddedildi.

TBMM Genel Kurulu TIP Hatay Milletvekili Can Atalay için olaganüstü toplandi. Önce Meclis Baskanvekili Bekir Bozdag’in baskanliginda toplanan ve sikça ara verilen Genel Kurul sonra Meclis Baskani Numan Kurtulmus’un yönetiminde gerçeklesti. Kurtulmus siyasi parti gruplarina 20 dakika, önergedeki ilk imza sahibine ise 10 dakika söz verdi.

CHP adina konusan Grup Baskanvekili Gökhan Günaydin, “Keske burada takdir hakkinizi muhalefetin bir talebinin oldugu gün, muhalefetin bir milletvekiline yöneterek gösterseydiniz de sizi alkislasaydik. Gelin bu karari TBMM’de okutun. Sadece okutmakla kalmayin bir Meclis karari çikartin" dedi.

Önerge üzerine konusan AK Parti Grup Baskani Abdullah Güler, "Az önce dediler ya, ’Anayasa Mahkemesi ’yok hükmünde’ tespit diye bir karar vermis’ dediler. Bir bakalim gerçekten öyle mi olmus? Serafettin Can Atalay ve diger avukatlarinin dilekçe talep konusunu okuyorum, lütfen dikkatlice dinleyin. ’TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak 2024 tarihli, 54’ncü birlesiminde Yargitay 3’ncü Ceza Dairesi kararinin okunmasi suretiyle Hatay Milletvekili Can Atalay’in milletvekilliginin düsürülmesinin ’yok hükmünde’ oldugunun tespitine, Anayasa Mahkemesi’nin baslangiç kismiyla ilgili iptaline ve yürürlügünün durdurulmasi talep edilmistir.’ Tamam, talebi degerlendirdi AYM. Ne demis, ’Talebi degerlendirdim, Serafettin Can Atalay’in milletvekilliginin düsmesinin ’yok hükmünde’ oldugunun tespitine ve Anayasa’nin 85’nci maddesi uyarinca iptaline karar verilmesi talebi hakkinda karar verilmesine yer olmadigina’ nerede tespit? ’Senin talebini degerlendirmiyorum, geçmiste verdigim kararlari tekrar ediyorum’ diyor” dedi.

Olayli geçen ve sikça ara verilen Genel Kurul’daki müzakerelerin ardindan muhalefet partililerin verdigi genel görüsme önergesi AK Partili milletvekillerinin oyuyla reddedildi. Meclis Baskani Numan Kurtulmus, TBMM’nin 1 Ekim 2024 Sali günü toplanacagini belirterek birlesimi kapatti.
Kaynak: İHA