Üniversite Ögrencileri Çok Fonksiyonlu Su Alti Araci Tasarladi

Atilim Üniversitesinde lisans egitimlerini sürdüren ögrenciler tarafindan gelistirilen ve Ar-Ge çalismalari devam eden çok fonksiyonlu su alti araci, fay hatlarinin erken tespit edilmesinde de kullanilabilecek.

Atilim Üniversitesinde lisans egitimlerini sürdüren ögrenciler, Türkiye’de meydana gelen depremler sonrasi su alti fay hatlarinin incelenmesinde de kullanilabilecek insansiz bir su alti robotu gelistirdi. Çok fonksiyonlu su alti araci, jeolojik incelemelerin yani sira torpido gibi su alti silahi tasiyabilme özelligi sayesinde savunma sanayiinde de kullanilabilecek. Araç üzerinde bulunan görüntü isleme sistemleri sayesinde ayrica derin sulardaki görüntüler yüksek çözünürlüklü olarak iletebilecek.

Gelistirilen çok fonksiyonlu su alti araciyla ilgili IHA muhabirine açiklamalarda bulunan Atilim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ögrencisi Ahmet Emir Sahin, projeyi gelistirme hususunda en büyük destegi Atilim Üniversitesi Arastirma Kariyeri Destek Programi kapsaminda üniversitelerinden aldiklarini kaydetti.

Sahin, “Deprem felaketinden dolayi su alti fay hatlarini da inceleyebilecek bir su alti araci tasarlamayi planladik. Agirligi savunma sanayii olmak üzere 8 farkli firmadan daha destek alarak aracimizi tasarladik. Aracimizi 100 metre basinca dayanabilen bir prototip olarak ürettik” dedi.

Öncü ekipte yer alan Mahmut Garip, Ahmet Esat Yavas, Ahmet Emir Sahin, Görkem Anil Gökalp, Nuri Bilgehan Köseoglu ile Doç. Dr. Cihan Turhan danismanliginda yürüttükleri projenin Teknofest dahil olmak üzere üç farkli yarismada yer aldigini söyleyen Sahin, “Su an Teknofest için sonuçlari bekliyoruz. Teknofest’e katilirken arzumuz su alti mekanigini, robotigini, elektronik, mekanik, yazilimsal süreci raporlayarak bize hem teorik anlamda hem de uygulamali olarak deneyim kazandiracak bir çalisma yapmakti. Su alti robotigi üzerine çok düsülmeyen bir alandi ama son yillarda bu konuya ilgi artti. Bu sene bayagi bir katilim var. Bu araçta mekanik, elektrik ve yazilimsal disiplinlerdeki çalismalarin hepsini takim halinde kendi basimiza yaptik. Iki tane de bildiri ve bir adet de makale yayinladik. Bu sebeple ileriki dönemlerde çalismalarimiz akademik ortamda da kalici olacak. Akilli bina sistemleri için de bir proje tasarladik. Bunun bildirisini de bu ay içinde yapacagiz, çalismalarimiz devam ediyor” dedi.

Sahin, bunlara ek olarak MTA Deniz Arastirma Daireleri Baskanligi ile paylastiklari projeyi makale olarak sunacaklarini belirtti.

Kaynak: İHA