Enerji Bakani Bayraktar Açiklamasi 'Türkiye, Avrupa'nin Arz Güvenligine Katki Saglayan Lider Ülke Haline Geldi'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alpraslan Bayraktar, “Türkiye, artik kendi dogal gazini üreten, tedarik kaynaklarini çesitlendirmis ve güçlü altyapisi sayesinde ihracat kabiliyeti olan bölgesinin ve Avrupa’nin arz güvenligine katki saglayan lider bir ülke haline gelmistir” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, BOTAS’in 50’ici Kurulus Yil Dönümü Töreni’ne katildi.

BOTAS Genel Merkezi’nde gerçeklestirilen programda BOTAS’in 50 yil önceki kurulus hikayesinin anlatildigi ve BOTAS’in bu sürede hayata geçirdigi projelerin yer aldigi video gösterimi gerçeklestirildi.

Program çerçevesinde bir açilis konusmasi gerçeklestiren Bakan Bayraktar, BOTAS’in, 1973 tarihinde imzalanan Ham Petrol Boru Hatti Anlasmasi çerçevesinde Irak ham petrolünün Iskenderun Körfezi’ne tasinmasini gerçeklestirmek üzere 1974 tarihinde kuruldugunu aktardi.

Bayraktar, BOTAS’in baslangiçta sadece boru hatlari ile petrol tasimaciligi yaptigini fakat Türkiye’nin artan enerji ihtiyacinin karsilanmasi amaciyla 1986 yilindan itibaren dogal gazin ticareti ve tasimaciligi ile ilgili faaliyetlere de basladigini kaydetti.

Türkiye’nin, yaklasik 50 milyar metreküplük yillik tüketimiyle Avrupa’nin en büyük 4’üncü dogal gaz pazarina sahip ülkesi olduguna dikkati çeken Bayraktar, “Bu denli büyük miktarlarda dogal gazi kesintisiz bir sekilde tüketiciye sunabilmek güçlü bir altyapiya sahip olmayi gerektiriyor. Malumunuz oldugu üzere güçlü bir altyapi için boru hatlari kritik önemde. Bugüne kadar ülkemizin enerjide merkez ülke konumunu güçlendiren basarili projeleri BOTAS vasitasiyla hayata geçirdik. 2003 yilinda Mavi Akim Projesini sisteme dahil ettik. Ülkemizin enerji aglarini genisleten ayni zamanda Türkiye ve Avrupa’nin enerji güvenligini pekistiren TANAP’i 2018 yilinda devreye aldik. Bu proje sayesinde Hazar Denizi’ndeki kaynaklari Türkiye’ye getiriyor, ülkemiz üzerinden de Avrupa’ya tasiyoruz. Bu hattan Türkiye’ye tasinan toplam dogal gaz miktari 28,5 milyar metreküp oldu. 2016 yilinda Sayin Cumhurbaskanimizin huzurunda Türk Akimi anlasmasini imza altina aldik. 2020 yilinin basindan itibaren artik Karadeniz’in altindan direkt olarak Rusya’dan dogal gaz temin etmeye basladik. Bu hattan da ülkemize bugüne kadar yaklasik 40 milyar metreküp gaz arzi saglandi” açiklamasinda bulundu.

“Ülkemizin yillik kullandigi dogal gazin yüzde 20’sini depolar hale gelecegiz”

Türkiye’nin enerji talebini sorunsuz karsilamaya ve arz güvenligini tesis etmeye yönelik depolama yatirimlari yaptiklarini dile getiren Bayraktar, “Özellikle kis aylarinda ariza, kesinti gibi olumsuzluklarla karsilasmamak amaciyla dogal gazin bir bölümünü depolamak üzere çalismalar yürüttük. Biri Silivri’de digeri de Tuz Gölü’nde olmak üzere iki yeralti depolama projesini hayata geçirdik. Bugün itibariyle Silivri’nin 4,6 milyar metreküp, Tuz Gölü’nün de 1,2 milyar metreküp olmak üzere toplam 5,8 metreküp dogal gaz depolama kapasitesi bulunuyor. Ülkemizin dogal gaz depolama kapasitesini arttirarak arz güvenligimizi daha da güçlü hale getirmek istiyoruz. Önümüzdeki 5 yil içerisinde ülkemizde toplam 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulasmayi hedefliyoruz. Bu sayede ülkemizin yillik kullandigi dogal gazin yüzde 20’sini depolar hale gelecegiz” diye konustu.



“Günlük sivilastirilmis LNG alma kapasitemizi yaklasik 160 milyon metreküp seviyesine tasidik”

BOTAS vasitasiyla hayata geçirilen yüzer depolama ve yeniden gazlastirma ünitesi yatirimlarinin, Türkiye’nin ucuz ve güvenli enerjiye erisiminde etkin rol oynadiginin altini çizen Bayraktar, “Dörtyol’da, Saros’ta ve Aliaga’da FSRU’larimiz bulunuyor. Hatay’in Dörtyol ilçesinde bulunan BOTAS FSRU tesisinde 2021 yilinda devreye alinan Milli FSRU gemimiz Ertugrul Gazi, 28 milyon metreküplük günlük gazlastirma kapasitesine sahip. 110 milyon metreküplük dogal gaz depolama kapasitesiyle de enerji arz güvenligimizde kritik rol üstleniyor. Saros FSRU Terminali, ülkemizin dogal gaz ticaretinde etkin bir ülke konumuna gelerek dogal gaz iletim ve ticaret merkezi olma hedefine bir adim daha yaklasmamizi sagliyor. Bunun yani sira Marmaraereglisi ve yine Izmir Aliaga’da LNG terminallerimiz var. Marmaraereglisi LNG Terminali, günlük 37 milyon metreküp dogal gazin iletim hattina girisini sagliyor. Bugün itibariyla LNG alma kapasitemizi 8 yilda 5 kat artirmis durumdayiz. 2016’da 30 milyon metreküp olan günlük sivilastirilmis LNG alma kapasitemizi bugün yaklasik 160 milyon metreküp seviyesine tasidik. Bu sayede Türkiye ihtiyaci olan gazin yarisini rahatlikla sivilastirilmis dogal gaz ile tedarik edebilecek altyapiya sahip oldu” seklinde konustu.

Türkiye’de 81 ilde 862 yerlesim yeri ve yaklasik 212 organize sanayi bölgesinde dogal gaz kullanildigini, yaklasik 72 milyon vatandasin dogal gaza ulasabildigini aktaran Bayraktar, Türkiye’nin 20 bin kilometrelik iletim, 200 bin kilometrelik dagitim hattina sahip oldugunu vurguladi.

“Türkiye, Avrupa’nin arz güvenligine katki saglayan lider ülke haline geldi”

Türkiye’nin artan gaz kaynaklariyla Avrupa’ya gaz saglayan bir ülke oldugunu sözlerine ekleyen Bayraktar, “Türkiye, Karadeniz’deki dogal gaz kesfi ile, dogal gaz üretimi ile artik kendi dogalgazini üreten, tedarik kaynaklarini çesitlendirmis, güçlü altyapisi ve tedarik portföyü sayesinde ihracat kabiliyeti olan bölgesinin ve Avrupa’nin arz güvenligine katki saglayan lider bir ülke haline gelmistir. Ülkemizin bu anlamda markasi bayrak tasiyicisi Botas’tir” degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA