Mesleki Ve Teknik Egitim Politika Belgesi, MEB'in Internet Adresinde Yayimlandi

Milli Egitim Bakanligi Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü tarafindan hazirlanan Mesleki ve Teknik Egitim Politika Belgesi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in onayiyla ‘meb.gov.tr’ internet adresinde yayimlandi.

Türkiye’nin ihtiyaç duydugu nitelikli is gücünün yetistirilmesi amaciyla 12. Kalkinma Plani, Cumhurbaskanligi 2024 Yili Yillik Programi, 2024-2026 Orta Vadeli Program ve MEB Stratejik Plani (2024-2028) dogrultusunda mesleki ve teknik egitimde yeni bir vizyon olusturulmasi için hazirlanan Mesleki ve Teknik Egitim Politika Belgesi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in onayiyla ‘meb.gov.tr’ internet adresinde yayimlandi.

Milli Egitim Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamaya göre, Agustos 2023 tarihinden itibaren mesleki egitimde ‘egitim-istihdam’ iliskisini güçlendirmek, mesleki egitimi yayginlastirmak, mesleki egitimin gelecekteki perspektifini belirlemek için politika ve stratejiler gelistirmek üzere 40 ilde il degerlendirme ve sektör istisare toplantilari düzenlendi.

Söz konusu toplantilarda, bireysel ve sektörel ihtiyaçlara cevap verebilen bir mesleki egitim sistemi insa edebilmek amaciyla sektör temsilcileri ve mesleki egitim kurumlari temsilcilerinin talepleri, sorunlari ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alindi.

"Herkesin bir meslegi olmali"

Mesleki ve Teknik Egitim Politika Belgesi’nin amaci; "’Herkesin Bir Meslegi Olmali’ anlayisini düstur edinerek sektör is birlikleriyle mesleki egitime erisimi ve kaliteyi artirmak, ögrencilerin hayata ve istihdama hazirlanmalarini saglayarak ülkemizin kalkinmasi ve refahina katki sunmak" olarak belirlendi. Mesleki ve Teknik Egitim Politika Belgesi’nde temel olarak "Mesleki ve Teknik Egitimde Mevcut Durum, Mesleki ve Teknik Egitimde Temel Sorun Alanlari ile Mesleki ve Teknik Egitimde Gelecek Perspektifi ve Yapilacak Çalismalar"a yer verildi.



"Ülke genelinde ahilik kültürünü temel alan bir ahilik hareketi baslatilacak"

Türkiye’nin mesleki ve teknik egitimdeki gelecek vizyonunu ortaya koymak amaciyla Mesleki ve Teknik Egitim Politika Belgesi’nin ‘Mesleki ve Teknik Egitimde Gelecek Perspektifi ve Yapilacak Çalismalar’ basligi altinda; mesleki ve teknik egitime erisim, mesleki ve teknik egitimde iyilestirme, mesleki ve teknik egitim ile istihdama hazirlik olmak üzere üç ana tema altinda 74 strateji yer aldi. Mesleki ve Teknik Egitim Politika Belgesi’nde öne çikan stratejiler dogrultusunda ögrencilerin milli ve manevi degerlerini güçlendirmek ve fütüvvet ehli mezunlarin is hayatinda aktif rol almalarini saglamak amaciyla bir ülke genelinde ahilik kültürünü temel alan bir ahilik hareketi baslatilacak. Bu hareketle, geleneksel degerlerle modern egitimi birlestirerek ögrencilerin karakter gelisimine katkida bulunmak ve ülkenin gelecegine saglam bir temel olusturmak hedefleniyor.

Zanaat atölyeleri kurulacak

Modüler mesleki egitim yöntemiyle 7’nci ve 8’inci sinif ögrencilerine temel mesleki becerileri kazandirmak, meslegi sevdirmek ve is hayatina uyum saglamalarina yardimci olmak amaciyla ‘Zanaat Atölyeleri’ kurulacak. Bu sayede, ögrenciler hem erken yasta mesleki yeterlilik kazanacak hem de gelecekteki kariyerlerine karar verme noktasinda hazir bulunusluga sahip olacak. Mesleki ve teknik egitimi güçlendirmek için bölge okulu, sektör içi ve sektöre entegre okul modelleri ile is birligi esasina dayali yeni bir egitim yaklasimi hayata geçirilerek ögrencilerin sektörle entegrasyonunu saglamak ve pratik becerilerini güçlendirmeleri amaçlaniyor. Bölge okullari ile sanayinin az gelistigi bölgelerdeki ögrencilerin egitimde firsat esitligi ilkesiyle parasiz yatililik imkânlarindan yararlanarak sanayisi gelismis bölgelerde mesleki egitim almalari hedefleniyor. Üretim kabiliyeti güçlü ve kapasitesi büyük isletmelerin üretim altyapisi ve sahip oldugu mesleki deneyim ile meslek ve teknik egitim sürecinin bulusturuldugu sektör içi ve sektöre entegre okullarda, ögrencilerin nitelikli bir mesleki egitim süreci geçirmelerinin yani sira üretim süreçlerine dâhil olarak ülkemizin kalkinmasinda söz sahibi olmalari ve mezuniyet sonrasi istihdam edilme sanslarini artirmalari amaçlaniyor.

OSB’lerin kurulus asamasinda pansiyonlu mesleki ve teknik ortaögretim kurumlarinin da OSB yönetimi tarafindan yapilacak. Bu sayede is gücü ve egitim altyapisini entegre ederek sanayi ile egitim arasindaki bagi daha da güçlenecek, uygulamayi standart hale getirerek nitelikli bir egitim-üretim ekosistemi kurulacak.

Mesleki ve teknik ortaögretim ögrencilerinin her birini girisimci adayi olarak kabul ederek girisimcilik yeterlilikleri artirilacak. Ayrica ögrencilerin finans kaynaklarina erisimlerini kolaylastiracak çesitli tesvik mekanizmalari gelistirilecek.

Istihdamda meslek lisesi mezunlarina öncelik

Istihdam, yatirim ve girisimcilik tesvikleri meslek lisesi mezunu olan bireyleri öncelikli olarak degerlendirecek sekilde yapilandirilacak. Bu yaklasimla, meslek lisesi mezunlarinin is bulma ve is kurma imkanlarini artirarak ekonomik kalkinmaya ve is gücü piyasasinin güçlenmesine katki saglayacak. Mesleki ve teknik egitim mezunlarinin kariyer yollarini izlemek ve isgücü piyasasina uygun egitim programlari olusturmak için MEB, TÜIK, ISKUR, SGK ve YÖK verilerini bir araya getirerek kapsamli bir veri tabani olusturulacak. Bu veri tabani, ögrencilerin ve mezunlarin istihdam yönelimlerini tayin etmeye yardimci olacak, egitim programlarinin is dünyasinin ihtiyaçlarina uygun sekilde gelistirilmesini saglayacak ve böylece nitelikli is gücünün artirilmasina katki saglayacak. ‘Insan, insan gölgesinde yetisir’ düsturuyla hareket ederek sektör çalisanlarinin mesleki becerilerini, meslek etigi ve is pedagojisi yetkinliklerini güncellemek amaciyla usta ögreticilere ve ustalara yönelik egitim programlari düzenlenecek.

Bölge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Egitim ortamlari ve çevre sartlari yetersiz olan okullardaki ögrencilerin, daha uygun sartlara sahip okullarda egitim almalarini saglamak için ’Bölge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ uygulamasi gelistirilecek. Bu kapsamda okullar birbirleriyle iliskilendirilecek. Bu uygulama ile egitimde firsat esitligi saglayarak her ögrencinin potansiyeline esit sekilde erismesini ve en iyi egitimi almasi amaçlaniyor. Herkesin bir meslegi olsun düsturuyla ortaögretim ögrencilerine, okul disi zamanlarda meslek edinme imkanlari sunarak genis kariyer seçenekleri ve pratik beceri kazanma firsati verilecek. Böylece her ögrencinin kendi potansiyelini kesfetmesine ve basarili bir kariyer yolculuguna adim atmasi saglanacak. Meslek alanlarina özgü bölgesel, ulusal ve uluslararasi yarismalar düzenlenecek. Bu sayede, ögrenciler hem yeteneklerini sergileme hem de mesleki becerilerini gelistirme firsati bulacak, rekabet ortaminda kendilerini kanitlama sansi elde edecekler. Savunma sanayisine katki saglamak amaciyla ilgili okullarin altyapilari güncellenecek. Ayrica, savunma sanayisi firmalariyla is birlikleri gelistirerek ögrencilerin bu alandaki egitim ve kariyer olanaklarina erisimi artirilarak savunma sanayiinin güçlenmesine katki saglanacak. Ortaögretim ve yüksekögretim kademelerinde ögretim programlari, ders materyali, egitim araçlari, dijital içerikler sektörle is birligi içinde dijital ve yesil beceriler dogrultusunda güncellenecek. Böylece "Ikiz Dönüsüm" hedeflerine ulasmak için önemli bir adim atarak hem ekonomik büyüme desteklenecek hem de çevresel sürdürülebilirlik güçlenecek. Mesleki ve teknik egitimde, ögrencilerin güçlü iletisim becerilerini desteklemek amaciyla meslege özgü yabanci dil egitimine agirlik verilecek. Bu sayede, ögrencilerin uluslararasi arenada rekabet edebilirlikleri artirilarak küresel is dünyasinda daha etkin rol almalari amaçlaniyor.
Kaynak: İHA