Yozgat'ta Kalaycilik Meslegi Son Demlerini Yasiyor

Anadolu kültürünün bir parçasi olan kalaycilik meslegi tarihe karisiyor. Yozgat’ta sayilari bir elin bes parmagini geçmeyen kalaycilar, çirak yetismedigi için meslegin yakin zamanda artik icra edilmeyecegini ifade ediyor.

Yozgat'ta Kalaycilik Meslegi Son Demlerini Yasiyor
Gelisen teknoloji ile birlikte, bakir esyalarin yerini krom, çelik ve alüminyum alasimli mutfak ürünleri aldi. Hal böyle olunca da kalaycilik, eski önemini ve degerini kaybederek unutulmaya yüz tutmus mesleklerden biri haline geldi. Türkiye’de oldugu gibi Yozgat’ta da kalaycilik meslegi son demlerini yasamaya basladi.

Sayilari gittikçe azalan kalayci ustalari, meslegi yapacak çirak bulamazken, sektörün son temsilcilerinin kendileri oldugunu söyledi.



Yozgat’ta 17 yasinda basladigi kalayciliga bir dönem ara vermesine ragmen kentte kalayci kalmadigi için tekrardan baslayan 64 yasindaki Mustafa Doganalp, Sorgun ilçesinde kaybolmaya yüz tutan meslegini sürdürmeye çalisiyor. Unutulmaya yüz tutmus meslegin son temsilcilerinden birisi olan Doganalp, sabahin erken saatlerinde dükkanini açarak güne basliyor. Müsterilerinin getirdigi bakir kaplari ateste harlayan Doganalp’in özenle kalayladigi malzemeler, müsterilerinden de takdir topluyor. Ilerleyen yasina ragmen meslegini ilk günkü sevgiyle yapan Doganalp, kendisinden sonra meslege devam edecek kimse olmamasi sebebiyle ömrünün yettigi kadar meslegine devam etmek istiyor.

“Ben de ölürsem kalaycilik bitti”

Yozgat’ta kalaycilik mesleginin son temsilcisi oldugunu söyleyen Mustafa Doganalp, ”20 yildir bir fiil kalaycilik yaptim, daha sonra is olmadigi için 4 yil ara verdim. Simdi de kimse kalmadigi için yeniden kalaya basladim. Su an Yozgat genelinde tekim, son temsilcisi benim. Biz öldükten sonra yapacak kimse yok. Çirakta yok olsa yetistiririz. Su an kalaycilik bitmek üzere, ben de ölürsem bitti.” dedi.

“Saglik açisindan çok faydali”

Yozgat ve çevre ilçelerden Sorgun’a kalay için geldiklerini de belirten Doganalp, “Yozgat’in her tarafindan buraya kalay için geliyorlar. Kaplar büyüklügüne göre parça basi 50 liradan basliyor bin 200 liraya kadar çikiyor. Saglik açisindan bakir çok faydali, yemegi de çok güzel olur, bilhassa yogurdu çok lezzetli oluyor. Çelik gibi olmuyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA