Ordu'da Dag Mantari Sezonu Açildi

Ordu’da, yüksek kesimlerdeki kirsal mahallelerde toplanan ve halk arasinda ‘dag tirmidi’ olarak adlandirilan dag mantarinin sezonu açildi. Vatandaslar, topladiklari mantarin fazla olanlarini ise kilosu 350 liradan satisa sunuyor.

Ordu'da Dag Mantari Sezonu Açildi
Yüksek rakimli bölgelerde ve bol yagis alan yerlerde yetisen dag mantari, yaz aylarinda Ordu’da sofralarin vazgeçilmez ürünleri arasinda yerini aliyor. Fatsa ilçesinin kirsal kesimlerde yasayan vatandaslar, topladigi dag mantarlarini kavurma ve tursu olarak tüketiyor.

Yagmurun ardindan kendiliginden yetisen mantarlar, hem sofralari süslüyor, hem de satilarak ekonomiye katki saglaniyor. Vatandaslar, suan dag mantarinin az oldugunu ve kilogram fiyatinin 350 lira oldugunu belirterek, “Dag mantari ormanlarimizda, findik bahçelerimizde daglarda olan bir mantar türü. Özellikle bir dahaki sene olsun diye kökünü geride birakip öyle söküyoruz. Dag mantari yagmur yagmayan sicak havalarda çikmaz, kesinlikle yagmur yagmasi önemli. Suanda sezonun ilk dag mantarlari tezgahlarda satisa sunuldu, kilosu 350 liradan satiliyor. Su an az miktarda oldugu için fiyati pahali, ilerleyen günlerde bol olunca fiyati düsecektir” ifadelerine yer verdiler.

Mantar toplamanin ve temizlemesinin zor oldugunu belirten vatandaslar, “Dag mantari lezzetli oldugu kadar da faydalidir. Dag mantarinin en bilindik faydalarinda birisi D vitamini içeriyor. Daha birçok faydasi var. Dag mantarini özenle toplamak önemli çünkü bazi vatandaslar zehirli mantarlari da topluyor ve sonuç olarak yediklerinde zehirlenebiliyor” diye konustular.
Kaynak: İHA