Baskan Özdemir Açiklamasi

Hakkari’nin Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odasi (YÜTSO) Baskani Salih Özdemir, “Sicak asfalt çalismasi nedeniyle günlerdir kapali olan Umurlu Gümrük Kapisi ve Zet Gümrük Kapisi önümüzdeki Çarsamba gününden itibaren yeniden hizmet verecek” dedi.

Baskan Özdemir Açiklamasi
30 yil aradan sonra Türkiye tarafindan Derecik Umurlu Gümrük Kapisi ve Irak tarafindan Soran Zet Gümrük Kapisi 2023 yilinda yapilan törenle hizmet vermeye baslamisti. Iki ülke arasinda bir yildan daha fazla süredir hizmet veren gümrük kapilari, geçtigimiz günlerde Zet Gümrük Kapisi’nda sicak asfalt çalismalarinin baslamasiyla nedeniyle kapatildi. Zet Gümrük Kapisi’ndan Soran sehri tarafinda baslatilan çalismalarin sona geldigini belirten YÜTSO Baskani Salih Özdemir, 2 sinir kapisinin önümüzdeki Çarsamba gününden itibaren yeniden hizmet verecegini belirtti.



“Bizim taraftaki sinir kapisinin yolu acilen asfalt çalismalarina alinmali’’

Bölgenin gelecegi için çalistiklarini ifade eden baskan Özdemir, “Bilindigi üzere yaklasik 1,5 yildir Derecik Umurlu Sinirli Kapimiz açik bulunmaktaydi. Tabii ki ciddi ve agir sorunlar yasamaktayiz. Birinci önceligimiz bir an önce bu sinir kapimizin özel, yani binek araçlara açilmasi yönündedir. Bu anlamda Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odasi olarak birçok girisimlerde bulunduk. Son kez de Ticaret Bakan Yardimcisi Sezai Uçarmak bey geldi. Burada kendileriyle verimli bir toplanti gerçeklestirdik. Kendileri gerekenin yapilacagini bizzat bizlere söyledi.

Diger taraftan ciddi bir ulasim sikintisi var burada. Yillardan beridir devam eden bir kara yolu çalismasi var. Maalesef ki bitmiyor, bir türlü bitmek bilmiyor. Bu sene de herhangi bir çalisma, yeni faaliyet yok. Derecik’ten, Semdinli’den, Yüksekova’dan ve çesitli bölgelerden gelip Irak bölgesine ziyarette bulunmak isteyen insanlarimizin çektigi sikintilar had safhada. Bu güzergâhta öyle bir toz toprak var ki araçlarin geçislerinde büyük bir toz yigini havaya kalkmakta, sürücülere ve yolculara büyük sikintilar yasatmaktadir. Ayrica özelikle aricilikla mesgul olan vatandaslarimiza zorluk yasatiyor bu yollar’’ dedi.



“Önümüzdeki Çarsamba günü gümrük kapilari yeniden hizmet vermeye basliyor”

Irak bölgesel hükümeti tarafinda yaklasik 4 gündür devam eden sicak asfalt çalismasinin bitme asamasina geldigini ifade eden baskan Özdemir, “Biz buradan takip etmeye çalisiyoruz. Önümüzdeki Çarsamba günü yaklasik 50 kilometrelik yol bitecek. Böylece karsi tarafta yol ve alt yapi sorunu kalmayacak. Ancak bizim tarafta halen alt yapi ve ulasim sorunu devam etmektedir. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Buradan Ulastirma ve Alt Yapi Bakanimiza sesleniyorum. Bu yolun yapilmasi elzemdir. Bir an önce sorunun çözülmesi gerekiyor. Bizler Umurlu Gümrük Kapisi’ni çok önemli ve degerli buluyoruz. Hem ülkemiz için hem de komsu ülkeler için önem arz eden bir sinir kapisidir. Irak bölgesinde IKYB bölgesinde en büyük nüfusu Erbil’dir. Umurlu Gümrük Kapisi onlar için 2 saatliktir. Erbil yakin ve 1.5 saatte Umurlu Gümrük Kapisi ile Yüksekova’ya özellikle ciddi bir saglik turizmini çekebiliriz” diye konustu.



“Umurlu sinir kapisinin araç geçisleri için görüsmelerimiz devam ediyor”

Baskan Özdemir son olarak, “Sehrimizde ve çevre sehirlerde çok modern dis klinikleri mevcuttur. Bu anlamda saglik turizmini buraya çekmek için canla basla çalisiyoruz. Ancak yol sikintisi oldugu için ve araç geçislerinin olmamasi bu noktada problem yasatmaktadir. Ilimize ve ilçelerimize ait olan haklarimizi ve önceligimizi kaptiriyoruz. Erbil tarafindan gelenlere araç geçisi kolayligi saglanirsa eger, çok ciddi bir geçis söz konusu olacaktir. Bizler de buradan tüm yetkililere sesleniyoruz. Umurlu Gümrük Kapisi araç geçislere açilsin. Yani süren çalismalar bir an önce bitirilsin. Vatandaslarimiz mevcut sorun ve sikintilardan ötürü seyahat edemiyor. Yetkililerimizden ricamizdir sesimizi duyun. Bu konuda en büyük umudumuz Valimiz Ali Çelik’tir. Dogrusunu konusmak gerekirse valimizin de Ankara’da çok ciddi girisimleri vardir. Bu nedenle sayin valimize çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA