Vefatindan 36 Yil Sonra Sehit Sayildi

7 Mart 1988 tarihinde Van Çaldiran’da askerlik görevini yaparken hayatini kaybeden Afyonkarahisarli Jandarma Er Osman Savsar, 36 yil sonra sehit olarak kabul edildi. 36 yil sonra oglunun sehit sayildigi haberini alan 78 yasindaki anne, gözyaslarina hakim olamadi.

Vefatindan 36 Yil Sonra Sehit Sayildi
Kent merkezi Susuz beldesi nüfusuna kayitli Jandarma Er Osman Savsar, 1988’de Van’in Çavdiran ilçesinde jandarma er olarak görev yaptigi sirada rahatsizlandi. Durumunu bölük komutanina aktaran Savsar, yogun kar yagisi nedeniyle yollarin kapanmasindan dolayi 3 gün boyunca görev yaptigi askerinin revirinde tedavi altina alinmak zorunda kaldi. 3 günün ardindan birlik komutaninin tedavisi için bir üst komutanlik olan tabur merkezine sevki için bilgi vermesinin ardindan Savsar, öncelikle Van’in Çubuklu köyüne kizakla götürüldü. Oradan tedavisinin yapilacagi tabur merkezine aktarilirken Savsar yolda hayatini kaybetti.

Olumsuz hava sartlari nedeniyle tedavisinde gecikme yasanmasindan dolayi hayatini kaybeden Savsar, ailesinin ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Sehit, Dul ve Yetimler Dernegi Afyonkarahisar Sube Baskani Ismail Kumartasli’nin basvurulari üzerine 1 Agustos 2023 tarihinden itibaren, 36 yilin ardindan sehit kabul edildi.

“Allah’im devletimize, milletimize zeval veresin”

78 yasindaki annesi Melahat Savsar, agabeyi Basri Savsar ve kiz kardesi Serpil Karakaya’ya 36 yil sonra gelen sehitlik haberini Baskan Kumartasli evlerinde verdi. Sehidin evine 36 yilin ardindan Türk bayragi asildi. Ismail Kumartasli, sehidin Susuz’da bulunan mezarliginin yaptirilacagini da bildirdi.

Anne Melahat Savsar, “Rabbime sükrediyorum. Allah’im devletimize, milletimize zeval veresin. Bana dünyayi bahsettiler. Herkese tesekkür ediyorum” dedi

“Bu bizim içimizde ukdeydi”

Sehidin kardesi Sabri Savsar ise amaçlarinin kardeslerinin sehit sayilmasi oldugunu kaydetti.

Savsar, “Bizim gayemiz, Türk bayragini evimize, kardesimin mezarina asabilmekti. Tüm sehitlerimizin evlerine Türk bayragi asiliyor, bu bizim içimizde ukdeydi. Kardesim hayatini kaybedeli 36 yil oldu bugüne kadar kimseden hiçbir sey talep etmedik. Bize bu imkâni saglayan herkesten Allah razi olsun” diye konustu.



“Geç de olsa devletimiz adina bayragimizi teslim ettik”

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Sehit, Dul ve Yetimler Dernegi Afyonkarahisar Sube Baskani Ismail Kumartasli, ailenin evlatlarinin sehit sayilasi için daha önce girisimlerde bulundugunu ancak red cevabi aldiklarini dile getirdi. Kumartasli, “1988 yilindan bugüne 36 yildir ailemiz girisimlerde bulunmus ancak ret cevabi almislar. Biz ailemizle tanistiktan sonra gerekli mevkilere müracaatimizi yaptik. Bugün rahmetli Savsar’in vazife malulü yani sehit kabul edildigi Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandigi Genel Müdürlügü tarafindan tarafimiza teblig edildi. Biz de üzücü ama bir yandan da mutlu haberi ailemize bizzat gelerek bildirmek istedik. Duygulandik, geç de olsa devletimiz adina bayragimizi teslim ettik” dedi.

Kaynak: İHA