Batidan Doguya Turizm Göçü

Ege kiyilarindaki yogunluktan bunalan 50 kisilik grup, Izmir’den Tunceli’nin Çemisgezek ilçesine gelerek Tagar çayi suyunda yüzüp sakinligin keyfini çikardi.

Batidan Doguya Turizm Göçü
Izmir’de ’Buz Adam’ diye anilan dogasever, dagci Ali Hidir Öz’ün organizasyonu ile bir araya gelen grup, Ege sahillerindeki yogunluktan dolayi yaklasik bin 500 kilometre uzakliktaki Çemisgezek’e gelerek, sadece basindan gördükleri ilçenin tarihi ve dogal yerlerini gezdi. Grup, daha sonra ilçede bulunan Tagar çayi kiyisinda plaja dönüstürülen alanda zaman geçirdi. Turistler, Tagar çayi kiyisinda yöre yöre oyunlar sergileyerek, bölgenin yöresel ürünlerinin ve cografi isaretli dutunun tadina bakti.

Bodrumun kalabaligindan sikilip Tunceli’nin yolunu tuttular

Geziyi organize eden ‘Buz Adam’ lakapli dagci Ali Hidir Öz, "Simdi biz arkadaslarla bir araya geldik. Tatile gidelim dedik. Arkadaslar dedi ki tatile nereye gidelim, Izmirliyiz dedik. Bodrum’a gidelim. Baktik ki Bodrum’un tasi topragi hepsi kapali olmus, sahiller insan dolu. Sonra karar verdik dedik ki kardesim biz gidelim Çemisgezek’te yüzelim. Bugün Çemisgezek’te yüzecegiz. Hem doganin derinligi güzelligi, hem de nehirdeki mutlulugumuz her seye bedel. Bütün arkadaslara tavsiye ederim. Burasi serin, doganin güzelligi, tarihi yapilar, güzel yerleri var. Bütün arkadaslarimiz da burada. Yüzüyorlar, su topu oynuyorlar. Arkadaslarimizin burada çok memnun kaldiklarini düsünüyorum. Bütün dogaseverlerin Tunceli’yi ve özellikle bu sahili, nehri görüp yüzmelerini tavsiye ediyorum" dedi.



"Ilçe bizi çok sasirtti"

Çemisgezek gezisinin kendisini mutlu ettigini aktaran Zekeriya Gümüs, "Ben Aydin’dan gelerek bu bölgeyi ziyaret ediyorum. Bu ziyaret çerçevesinde hem tarihi mekanlari, dogasini, folklorik ögelerini ve ilçelerdeki bir takim gelismeleri de yerinde izliyoruz. Ziyaretimizden memnunuz. Çemisgezek ilçesi ve çevresi gerçekten sasirtici. En önemlisi cografi özellikleri. Folklorik özelliklerini zaten uzaktan biliyoruz. Burada da görüldügü gibi insanlar nehirde yüzüyorlar. Günesleniyorlar. Sporlarini yapiyorlar. Yine karsidaki tarihi, dogal yapilari gördük. Gerçekten ilginç ve güzel. En önemlisi de turistik bir yer olmus artik burasi. Yani buranin mutlaka bilinmesi ve gezilmesi açisindan önemli bir yer" diye konustu.



Ege sularindan sonra Çemisgezek sularinda yüzmenin keyfini çikardilar

Ege sularindan sonra Çemisgezek’in serin sularinda yüzmenin keyif verici oldugunu söyleyen Gülden Topbas, "Ben Izmir’den geliyorum. Bugün Çemisgezek’teyiz. Çok keyif aldigimiz bir gün oldu. Üç gündür buradayiz aslinda ama sanirim en çok burada keyif aldik. Ben dogma büyüme Izmirliyim. Tüm Ege sularinda yüzdüm. Ama Çemisgezek Tagar çayi bambaskaydi. Bence herkesin buralari görmesi, dogayi, tabiati içinde, buz gibi sularinda yüzmesi gerekiyor. Çok keyifliydi gerçekten" seklinde konustu.

Sevil Gök Bozkurt ise, "Ben Izmir Tire’den geliyorum. 50 kisilik bir grupla geldik. Gezip gördük. Tunceli’ye geldigimde gerçekten hayal kirikligina ugramadim. Nefis bir dogayla karsilastik. Tertemiz akan nehirleri gördük. Tagar çayindayiz, Çemisgezek’teyiz. Çemisgezek benim bekledigimden daha da büyük ve daha farkli bir ilçe. Özellikle cografi yapisi çok farkli. Jeolojik yapisi çok farkli. Birazdan gidecegiz, gezecegiz, tarihi yapilari da görecegiz. Selçuklulardan kalma Yelmaniye Camisi’ne de gittik. Bugün de Tagar çayi kiyisindayiz. Buz gibi bir suya girdik, eglendik" ifadelerine yer verdi.

"Hiç bilmedigimiz bir yerde günlerimiz harika geçiyor"

Izmir’den Çemisgezek’e gelen jeoloji mühendisi Tülin Içözü, "Bu geziyi aslinda çoktandir planliyordum. Hakikaten firsatini yakaladim ve geldim. Buranin özellikle jeolojisi, dogal güzellikleri beni büyüledi. Bizim baska jeoparklarimiz var Kula gibi, Ida Madra Jeoparki gibi ama buranin da Tunceli’nin bütün ilçeleri ve güzellikleriyle beraber son derece çekici bir jeolojik yapisi var. Bilimsel kapsamda jeopark haline gelmesi çok sevindirici olur. Ben çok begendim. Çemisgezek gerçekten sasirtici ve son derece özgün. Ve dedigim gibi tarihi, jeolojisi ve insanlariyla son derece sicakkanli, dostane yapilari var. Herkesi buraya bekliyoruz" dedi.

Manisa’dan Çemisgezek’e gelen Huriye Deniz ise, "Su an harika bir yerdeyiz. Çok degisik bir cografya. Bizim Ege’ye benzemiyor. Her sey farkli. Daglar farkli, agaçlar farkli, insanlar farkli. Kültürler çok degisik, çok hos yani. Hiç bilmedigimiz bir ortamin içindeyiz ama günlerimiz harika geçiyor. Çok güzel" diye konustu.

Kaynak: İHA