Konya'da Ormanlik Alanlara Giris Yasaklandi

Konya’da yaz aylarinin gelmesi ve sicakliklarin mevsim degerlerinin üstünde seyretmesi nedeniyle orman yanginlarini en aza indirmek için Konya Valiligi tarafindan ormanlik alanlara giris yasagi karari alindi.

Yaz aylarinin gelmesi ile ve hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde devam etmesi nedeniyle 5 Temmuz itibariyle 30 Eylül 2024 tarihine kadar Konya Valiligi tarafindan ormanlik alanlara girislerin yasaklandigi açiklandi. Yapilan açiklamada orman yanginlarini en aza indirmek için bu tedbirin uygulanacagi belirtilerek, "Yaz mevsiminin baslamasiyla birlikte bölgemizde sicaklik degerlerinin artacagi, buna dayali olarak olusabilecek olaganüstü hava durumlari nedeniyle ilimizde orman yanginlarinin ortaya çikabilecegi degerlendirilerek ülkemiz ve milletimiz için paha biçilmez degere haiz olan ormanlarimizi yangina karsi korumak amaciyla asagidaki kararlar alinmistir. Orman yanginlariyla mücadele çerçevesinde, 6831 sayili Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayili Il Idaresi Kanunu’nun 9 ve 66. maddeleri uyarinca Konya ili sinirlari içerisindeki, belirtilen ormanlik alanlara girisler 5 Temmuz 2024 - 30 Eylül 2024 tarihleri arasinda yasaklanmistir. Tarim ve Orman Bakanliginca ilimiz genelinde kiraya verilen piknik ve mesire yerleri ile belediyelerin bünyesinde bulunan Millet Ormanlari hakkinda; bu alanlarin isleticileri ile orman idaresi arasinda yapilan sözlesme hükümlerine istinaden faaliyetlerine devam etmekle birlikte orman yanginlarina karsi her türlü tedbiri alacaklardir. Isleticilerin almasi gereken tedbirler orman teskilatinin ilgili birimleri tarafindan denetlenecektir. Ormanlik alanlarin çevresinden ve içinden geçen yollarda, atesli ya da atessiz piknik yapmak yasaktir" denildi.

Konya’da giris yasagi karari alinan ormanlik alanlar söyle:

"Merkez ilçelerde bulunan Sizma, Dokuz, Bagrikurt mahalleleri, Çayirbagi Mahallesi yolun Seydisehir istikameti sag tarafi, Altinapa Baraj Mevkii, Küçük Muhsine, Sulutas, Sarayköy, Dere, Çandir mahalleleri, Saglik Kasabasi Ormanlik alanlari. Derbent ilçesinde Güney Mahallesi, Derbent Göleti ve çevresi, Mülayim Ormanlari ormanlik alanlari. Beysehir ilçesi Huglu, Üstünler, Hüseyinler, Yazyurdu, Basgöze, Damlapinar, Samlar, Yenidogan, Doganbey, Üçpinar, Karabayat, Karaali mahalleleri ormanlik alanlari ile Yesildag Muhafaza Ormani, Atatürk Ormani Mevkii, Esrefoglu Muhafaza Ormani, Islibucak Muhafaza Ormani, Beysehir Gölü Milli Parki Ormanlik alanlari. Derebucak ilçesi Gencek, Çamlik, Durak, Tepearasi, Yukarikayalar, Musalla, Sarayönü, Pinarbasi mahalleleri ormanlik alanlari ile Derebucak Milli Parki ormanlik alanlari. Hüyük ilçesi Pinarbasi, Göçeri, Ilmen, Suludere, Baslamis, Çamlica, Selki, Gökçekuyu mahalleleri ormanlik alanlari ile Imrenler yaylasi, Hüyük Yaylasi (31 Yaylasi) ormanlik alanlari. Seydisehir ilçesi Kizilca, Yenice, Gökçehüyük, Tarasçi, Çatmakaya mahalleleri ile Madenli Köyü ormanlik alanlari. Ahirli ilçesi Kuruçay Devlet Ormani, Sorkun Çarsamba Devlet Ormani, Aktepe Devlet Ormani, Damlar Devlet Ormani ormanlik alanlari. Yalihüyük ilçesi Yalihüyük Devlet Ormani ormanlik alanlari. Bozkir ilçesi Akçapinar Devlet Ormani, Sazli Devlet Ormani, Üçpinar Devlet Ormani ormanlik alanlari. Taskent ilçesi Tatartekne Devlet Ormani, Kiblekayasi Devlet Ormani, Tasdibi Devlet Ormani, Messeni Devlet Ormani mevkileri ormanlik alanlari. Hadim ilçesi Asagi Hadim 1 Nolu Devlet Ormani, Bolat Devlet Ormani, Bolat- Sinat Tepe, Yalinçevre, Yelmez, Gaziler, Küplüce, Bademli, Göynükkisla ve Dülgerler mevkileri ormanlik alanlari. Ilgin ilçesi Balki Mahallesi, Asagi Çigil Mahallesi, Asagi Çigil 1 ve 2 Göleti, Digrak, Gökbudak, Belekler, Karaköy, Güneypinar, Gökçeyurt mahalleleri, Gökçeyurt Göleti çevresi, Bulcuk Mahallesi, Bulcuk Göleti 1-2 çevresi, Mahmuthisar, Beykonak, Barakmuslu, Eldes, Kale, Orhaniye, Tekeler ve Yukariçigil mahalleleri ormanlik alanlari. Doganhisar ilçesi Destigin, Konakkale mahalleleri, Alan, Ketenlik, Gomdegen, Dumluca mevkileri, Basköy Mahallesi ve Basköy Göleti çevresi ormanlik alanlari. Derbent ilçesi Arapözü ve Saraypinar mahalleleri ormanlik alanlari. Kadinhani ilçesi Karaköy, Güneypinar, Demiroluk, Yaglica, Bulgurpinari, Cesmecik, Beykavagi, Sahören, Hacioflaz, Pirali, Sögütözü mahalleleri, Sarayönü ilçesi; Kursunlu, Ladik, Bahçesaray, Çesmelisebil ve Ertugrul mahalleleri ormanlik alanlari. "
Kaynak: İHA