Yozgat'ta 2 Asirlik Tarihi Hamamin Restorasyonunda Sona Gelindi

Yozgat’ta 1825 yilinda Çapanoglu Süleyman Bey’in Basçavusu Halil Aga’nin oglu Ahmet Aga tarafindan yaptirilan ve halk arasinda "Yanan Hamam" olarak da bilinen tarihi Basçavus Çifte Hamami’nda restorasyon çalismalarinda sona gelindi.

Yozgat'ta 2 Asirlik Tarihi Hamamin Restorasyonunda Sona Gelindi
Yozgat’ta 1978’li yillarda hamamin kazan dairesinde çikan yangin sonrasi kullanilamaz hale gelmesi nedeniyle "Yanan Hamam" adiyla anilan Basçavus Çifte Hamami, 199 yillik tarihiyle kentin önemli kültürel miraslarindan biri olma özelligini koruyor. Sivas Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan yürütülen restorasyon faaliyetleriyle hamamin yeniden eski ihtisamina kavusturulmasi için çalismalar sürüyor. Orijinal mimarisine sadik kalinarak restore çalismalari yapilan hamam kisa bir süre sonra hizmete açilacak ve valilik ile vakiflar bölge müdürlügünün alacagi ortak kararla hangi fonksiyonda kullanilacagi belirlenecek. Tarihi dokusuyla dikkat çeken Basçavus Çifte Hamami, Yozgat’in kültürel ve turistik degerine de önemli bir katki sunacak.

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Sivas Vakiflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Yozgat Belediye Baskani Yardimcisi Serdar Açikgöz ve Il Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi yanan hamamda restorasyon çalismalarini yerinde inceleyerek firma yetkililerinden bilgi aldi.

“Tarihi yapilar bir bir gün yüzüne çikiyor”

Yozgat’ta tarihi güzellikleri bir bir ortaya çikarmaya çalistiklarini söyleyen Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, “Bugün yaklasik 200 yila varan mazisi ile Çifte Hamam ya da Basçavus Hamami bir diger adiyla insanimizin söylemiyle Yanan Hamam’da restorasyon çalismalarini yerine görmek üzere Vakiflar Bölge Müdürümüz, Yozgat Belediyemiz ve Il Kültür Müdürümüz ile buradayiz. Restorasyon çalismalarinin sonuna yaklastik. Bu eser 1978’lerden bu tarafa yanmis yikilmis olarak ortada kalan bu eser insallah çok yakin zamanda insanimizin hizmetine kavusturulacak. Tabi ki de ilimizin degerlerini hayata geçirme konusunda Vakiflar Bölge Müdürlügümüzün yeni çalismalari var. Insallah Bakanligimiz üzerinden o eserlerimizi de restoran edip insanimizla bulusturacagiz. Ben bu vesileyle tekrar emegi geçen herkese sükranlarimi sunuyorum” dedi.



“Hamam olarak kullanilmayacak”

Hamam içerisinde su nedeniyle buharlasmanin olusmasi doku ve yapiyi zedeleyecegi için bu yapi hamam olarak degil de farkli alanlarda nasil kullanabiliriz onun arastirmasini onun çalismalarini yapiyoruz. Çünkü buhar su suyuyla duvarlarin bulusmasi alana zarar verebilir diye arkadaslarimizin bir degerlendirmesi var. Bu vesileyle en uygun sekilde nasil degerlendirilebilirsek o sekilde hem de korumak kaydiyla bir çalisma içerisindeyiz, onu da zamanla görecegiz.” seklinde konustu.



“11 milyon 500 bin TL’ye mal oldu”

Hamamin 2022 yilinin Agustos ayinda sözlesmesini yapip, restore çalismalarina basladiklarini belirten Sivas Vakiflar Bölge Müdürü Cemal Karaca ise, restore çalismalarinin 11 milyon 500 bin TL’ye mal oldugunu söyledi.

Önemli olanin tarihi yapinin kurtulusu oldugunu söyleyen Karaca, “Bugün itibariyla tarihi yapinin son rötuslarini yapiyoruz. Yine insallah Sayin Valimizin de önderliginde genel müdürlügümüz ve valiligimizin alacagi bir kararla fonksiyonu belli olacaktir. Çünkü sehrin ihtiyaci noktasinda valimizin verecegi karar çok önemli, bundan dolayi ben, belediye baskanligina da çevre düzenlemesi için tesekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA