Findikta Rekolte Tespit Çalismalari Basladi

Ordu’da 2024 yili findikta rekolte tespiti yapmak için olusturulan komisyon, 400 noktada yürütecegi çalismalara basladi.

Findikta Rekolte Tespit Çalismalari Basladi
Ordu Il Tarim ve Orman Müdürlügü koordinesinde olusturulan komisyon tarafindan findik tarimi yapilan ilçelerde rekolte çalismalarina baslandi. Ordu’da, 11 farkli kurumun katilimi ile olusturulan komisyon 2 hafta boyunca çalismalarini sürdürecek. Yapilan çalismalarda çotanak ve dallar sayilarak zararlilar, hastaliklar, findikta doluluk oranlarinin tespiti yapilacak.

“400’ün üzerinde noktada çalismalar yapilacak”

Çalismalar hakkinda bilgi veren Ordu Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, rekolte çalismalarinin sahil kesimlerine basladigini söyledi.

Yilmaz, “Her zamanki gibi titizlikle çalisma gerçeklestiriyor. Amacimiz ilimizde gerçege en yakin rekolteyi tespit etmek. Bu noktada ekiplerimiz titizlikle çalisiyor. Kurumlarin katilimiyla rekolte tespit komisyonu olusturuldu. Bu çalismalar sahil kesimde basladi.

Orta kesimin ardindan yüksek kesimde devam edecek. 400’ün üzerinde, gerekirse daha fazla noktada sayim yapmak suretiyle ilimizin 2024 yili rekoltesini tespit etmis olacagiz. Bu bulunan rakamlar yapacagimiz toplantida, formülle yerlerine konulacak ve insallah ilimizin rekoltesi de ortaya çikmis olacak. Sayimla birlikte 100 tane de findigi kirmak suretiyle bu findigin ne kadari bos ve zararlilardan etkilenmis oldugunu ortaya koymaya çalisiyorlar. Gerçek manada çuvala girecek findigi da bulmaya çalisiyorlar. Bu da gerçege en yakin sonucu bulmamizda bize bir avantaj sagliyor. Her yil oldugu gibi bu sene de ayni titizlikle çalisma yürütülüyor” diye konustu.



“Türkiye’nin ve Ordu’nun gerçek rekoltesi belirlenecek”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, çalismalarin tamamlanmasinin ardindan Türkiye’deki gerçek findik rekoltesinin açiklanacagini ifade ederek, “Bu çalismalar özellikle sahil, orta ve yüksek kesim olarak devam edecek. Yaklasik 400 noktada birçok yerde çotanaklar sayilacak. Erken açiklanan ve hiç bahçeler gezilmeden yapilan bir rekolte açiklamasi degil. Bu nedenle tüm kamuoyunun, üreticilerimizin ve sektörün bu çalismasi dikkate almasini istiyoruz. Biz findikta bos oranlari görebiliyoruz, kirilan findiklarda örnegin 5 findikta bunun 2 tanesi bos ise bunu görüyoruz ve tespit ediyoruz. bu tespit yapildiktan sonra Ordu ilinin rekolte rakamlari ortaya çikacak, tüm illerde yapildiktan sonra Türkiye’nin findik rekoltesi açiklanmis olacak” seklinde konustu.

Programda Altinordu Ziraat Odasi Baskani Atakan Akça da incelemeler ve açiklamalarda bulundu.
Kaynak: İHA