Lavanta Kokulu Köyde Hasat Basladi

Isparta’da bin ile 5 bin metrekare arasinda degisen lavanta bahçelerinde hasat basladi. Sicak havalarin etkisiyle hasadin erken basladigini söyleyen üretici Baysal Tezcan “Hasatta 1 buçuk, 2 ton civarinda rekolte bekliyoruz” dedi.

Lavanta Kokulu Köyde Hasat Basladi
Isparta’nin Keçiborlu ilçesine bagli Kuyucak köyünde, temmuz ve agustos aylarinda yüzbinlerce kisinin ziyaret ettigi bahçelerde lavanta hasadi basladi.

Toplamda bin ile 5 bin metrekare arasinda degisen bahçelerde yetistirilen lavantalar ekonomik katkisinin yani sira güzel görüntüsü ve kokusuyla turizme de katki saglayarak, insanlari kendisine çekiyor.

Kuyucak köyünde 25 yildir lavanta üreticiligi yapan Baysal Tezcan sicak havalarin etkisiyle hasadin bu yil erken basladigini belirterek “ Hasadimiz bir hafta önce basladi.

Sabah 5 buçuk gibi bahçelere gelerek kesime basliyoruz, 11 gibi kesimi bitirerek topladigimiz lavantalari kazanlara basarak kaynatip yagini çikariyoruz. Bu yil havalar sicak oldugundan dolayi lavantalar erken açti. Yagislarin az olmasi sebebiyle geçen yila göre bu yil hasadimiz daha zayif” dedi.

Konusmasinin devaminda lavanta fiyatlarindan bahseden Tezcan “Lavantanin yas olani bu yil 5 TL, kuru lavanta çiçegi ise belirlenmedi ama geçen yil 39 TL’den satildi. Bu yil bin ile 5 bin metrekare arasinda yetistirdigimiz lavantada 1 buçuk, 2 ton civarinda rekolte bekliyoruz” seklinde konustu.

Geçen yil Dubai’ye ihracat yaptigini söyleyen üretici Tezcan bu yil 100 bin kese lavantayi göndermeyi hedefledigini söyledi.



“Lavantadan elde edilen ürünler dünya pazarinda yer aliyor”

Isparta Ziraat Odasi Baskani Mustahattin Can Selçuk hava sicakliklarindan dolayi gül ve domateste oldugu gibi lavantada da hasadin erken basladigini söyleyerek “Isparta’da üretilen lavantalar tibbi aromatik bitkilerde gül, aronya, kekik yagi oldugu gibi lavanta yagimizda çikar. Lavantadan elde ettigimiz lavanta yagi Avrupa ülkelerine, Hollanda, Fransa’ya gidiyor. Burada üretilen ürünlerimiz dünya pazarinda yerini aliyor” dedi.



“Hasat basladigini duyduk geldik, hos kokularla karsilastik”

Lavanta tarlalarini ziyaret etmek için Istanbul’dan geldigini söyleyen Mehmet Simsek “Biz Antalya’ya tatile gitmistik. Dönüste burada hasat basladigini duyduk buraya geldik ve çok memnun olduk, güzel bir ortam ve hos kokularla karsilastik. Benim ilk deneyimim daha önce hiç lavanta bahçesi görmemistim burasi çok hos” açiklamalarinda bulundu.

Izmir’den gelen misafirlerini gezdirmek için lavanta bahçelerine getirdigini söyleyen Sertan Gezer ise “Kuyucak köyünün bu güzelligini, doga harikasini görmek için geldik. Misafirimiz bu güzellikleri görmek için Izmir’den geldiler bizde ona eslik etmek ve tanitmak için geldik. Yetistirenlere, emegi geçenlere çok tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA