HPV Asisi Için Basvurular Devam Ediyor

Türkiye’de önemli bir halk sagligi sorunu olan HPV (Insan Papilloma Virüsü) virüsü kaynakli kanser vakalarinin son yillarda artis göstermesinden dolayi Mugla Büyüksehir Belediyesi 9-26 yas araligindaki kiz çocuklarina ve kadinlara yönelik rahim agzi kanseri asisi yapmak için çalismalari baslatti. Basvurularin devam ettigi HPV asisi için son basvuru tarihi 31 Temmuz olarak belirlendi.

HPV Asisi Için Basvurular Devam Ediyor
HPV Asisi ilk etapta Mugla il sinirlari içinde ikamet eden, Büyüksehir Belediyesi’nden sosyal yardim alan veya yüzde 40 üzeri engelli raporu bulunan 9-26 yas araligindaki kiz çocuklarina ve kadinlara ücretsiz yapilacak. Asi için basvurular 31 Temmuz tarihine kadar https://mugla.bel.tr/hpvasiformu adresinden yapilabilecek.

HPV Nedir?

HPV (Insan Papilloma Virüsü) insandan insana bulasan bir virüstür. HPV virüsü deri ve mukoza zarlarini etkileyen birden fazla virüs türünden olusan bir ailedir. HPV’nin çesitli varyasyonlari vardir ve bazilari enfeksiyonlara sebep olabilirken, bazilari ise hiçbir sikayete neden olmayabilir. En yaygin belirtisi genital bölgede olusan sigillerdir. Bununla birlikte bazi türleri ciddi anlamda kanserojen olup, özellikle kadinlarda rahim agzi gibi kanser türlerinin en önde gelen sebebidir. Ayrica anüs kanserine, erkeklerde penis kanserlerine sebep olabilmektedir. Hatta yapilan çalismalarda sebep oldugu kanser türlerinin genital bölge ile sinirli kalmadigi; bas ve boyun kanserleri ile bogaz kanserine de yol açabildigi gözlenmektedir.

HPV Nasil Bulasir?

Cinsel Temas: Cinsel yolla bulasan HPV tipleri genellikle cinsel temas sirasinda bulasir. Virüs, cinsel organlarin derisi veya mukoz membranlari yoluyla temasla geçer. Cinsel iliski sirasinda deri temasi, HPV’nin yayilmasina neden olabilir.

Cilt Temasi: HPV’nin bazi tipleri, cilt temasi yoluyla bulasabilir. Bu, özellikle genital bölge disindaki ciltte meydana gelen sigillerle iliskilidir. Sigillerin oldugu bölgelere dokunmak veya temas etmek, virüsün bulasmasina yol açabilir.

Dogum Sirasinda: Bir HPV tasiyicisi anne, dogum sirasinda virüsü bebegine geçirebilir. Bu durum genellikle dogum kanalindaki enfekte dokularin bebegin gözleri, agizi, bogazi veya cildiyle temas etmesi sonucunda gerçeklesir.

Cinsel Sigiller: HPV’nin düsük riskli tipleri cinsel sigillere neden olabilir. Cinsel sigillerin oldugu bölgelere dokunmak, virüsün bulasmasina sebep olabilir.

Kisisel Temas ve Ortak Kullanim: HPV’nin bulasma riski, kisisel temas ve ortak kullanilan esyalar yoluyla minimaldir. Ancak bu yollarla bulasma ihtimali sifir degildir.
Kaynak: İHA