Denizli'de Üzüm Hasadi Basladi

Denizli’nin Buldan ilçesindeki baglarda erkenci çesit üzümlerde hasat basladi. Uygun iklim özellikleri sayesinde üzüm üretim merkezi haline gelen Denizli Türkiye üzüm üretimi siralamasinda 4. sirada yer aliyor.

Denizli'de Üzüm Hasadi Basladi
2023 yilinda Denizli’de 31 bin 205 hektarlik bag alanindan 160 bin 666 ton üzüm üretimi gerçeklesen Denizli Türkiye’de üzüm üretimi bakimindan 4. sirada; Ege Bölgesinde ise Manisa ilinden sonra 2. sirada yer almakta. 2024 yilinda ise bag alani 32 bin hektarlik alana yayildi.

Denizli’de üretimi yapilan özellikle çekirdeksiz üzüm çesitleri ihracat ürünü olarak degerlendirilmekte ve büyük bir kismi Rusya, AB ve Arap ülkelerine ihraç edilmektedir. Çekirdekli çesitler ise daha çok iç piyasada degerlendirilmektedir.

Gerçeklestirilen üzüm hasadina, Denizli Valisi Ömer Faruk Coskun, Buldan Kaymakami Turan Erdogan, Denizli Il Tarim ve Orman Müdürü Sakir Çinar, Buldan Belediye Baskani Mehmet Ali Orpak, Buldan Ziraat Odasi Baskani Muammer Al, Ilçe Müdürleri ile teknik personelin yani sira muhtar ve çiftçiler katilim sagladi.

Hasada katilan Denizli Valisi Ömer Faruk Coskun, tüketicilerimizin hem kaliteli hem de fiyati makul olan ürünlere ulasmasini dilerken diger taraftan da üreticinin emeginin karsiligini alabilecegi bir piyasa olusmasini temenni ettiklerini, hasadin hayirli ve bereketli olmasini diledi.

Denizli Il Tarim ve Orman Müdürü Çinar yaptigi konusmada “Denizli için meyvecilik açisindan üzümün önemli bir yeri vardir. Il olarak yaklasik 32 bin hektar alanda üzüm üretimi yapmaktayiz. Bugün ülkemizde ilk hasadi yapilan erkenci çesit Superior cinsi üzümlerimizin hasadindayiz. Tabi ilk çikan çesitlerden oldugu için fiyat üreticimizin yüzünü güldürüyor. Hasat edilen ürünler yurt içi ve yurt disi degisik bölgelerde pazarlara sevk ediliyor” dedi.



“Bu sezon 250 bin tonun üzerinde bir üzüm üretimi beklemekteyiz”

Denizli’de 32 bin hektarlik üzüm üretiminin yapildigini belirten Tarim ve Orman Müdürü Çinar, “Tabi bu üzümleri topladigimizda ilimiz ekonomisine önemli bir katkisi söz konusu, son yillarda küresel iklim degisikliginden dolayi üzümlerimiz ve diger ürünlerimiz etkilenmekte, geçtigimiz yil bir hastalik sikintisindan dolayi üretim miktarimiz düsmüstü ama bu sezon 250 bin tonun üzerinde bir üzüm üretimi beklemekteyiz. Hasadimizin ülkemize ve ilimize hayirli ve bereketli olmasini diliyorum” dedi

Buldan Ziraat Odasi Baskani Al konusmasinda; “Bu sene zor iklim sartlari altinda ürünlerimizi yetistiriyoruz. Bahçemizi gezdik, üreticimizin emegine saglik. Bu ürün erkenci çekirdeksiz dedigimiz ürün. Ürün özelligi olarak tat orani biraz daha düsük. Özellikle seker hastasi insanlarimiz bu çesidi daha rahat tüketebiliyorlar. Iklim sartlari bu sene bizi çok zorladi. Buna ragmen ürünlerimiz güzel. Memleketimize Milletimize hayirli olsun. Buldan ilçesi olarak ülke ekonomisine katkida bulundugumuz için gurur duyuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA