MUSKI'nin Köstebegi Mugla'yi Tariyor

Mugla Büyüksehir Belediyesi MUSKI Genel Müdürlügü, ‘Köstebek’ adli robot kamera ile kanalizasyon ve yagmursuyu hatlarini tarayarak yerüstüne çikmayan arizalari tespit ediyor. Ekipler bugüne kadar 290 kilometrelik kanalizasyon hattinin taramasini yaparken arizalara gidererek yeralti su kaynaklarinin kirlenmesini önlüyor ve çevreyi koruyor.

MUSKI'nin Köstebegi Mugla'yi Tariyor


Mugla Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (MUSKI) Genel Müdürlügü, kentin en önemli altyapi sistemlerinden olan kanalizasyon ve yagmur suyu hatlarinda taramalarina devam ediyor. Özellikle yerüstüne çikmayan arizalarin tespiti için yogun çaba sarf eden ekipler bu hatlarin kontrolünü ‘köstebek’ olarak bilinen kamerali robotla yapiyor. 45 santimetre uzunluga, 15 santimetre genislige sahip iki yönünde de kamerasi olan köstebek lakapli robot, Mugla genelinde kanalizasyon ve yagmur suyu hatlarini kontrol ederek ariza tespiti yapiyor. Ariza tespitleri sonucunda ekipler hatlara gerekli müdahaleyi yaparak tamirat çalismasi gerçeklestiriyor. Bu sekilde kanalizasyon hatlarindaki kirli suyun dogaya karismasi ve böylelikle yeralti kaynaklarini kirletmesinin önüne geçiliyor.

Bugüne kadar ‘Köstebek’ adli iki yönlü robot kamera ile 290 kilometrelik kanalizasyon ve yagmur suyu hatti tarayan ekipler, bu taramalarin sonucunda 2 bin 179 ariza tespiti yapti. Ariza tespitlerinin ardindan gerekli tamirat islemleri gerçeklestirilerek sorunlarin önüne geçildi. 2018 yilindan bu yana MUSKI Genel Müdürlügünün filosunda bulunan kanal görüntüleme araci gerçeklestirdigi tespit çalismalarinin il genelinde devam ettigi belirtildi. MUSKI tarafindan yapilan açiklamada robot kamera sayesinde hatlardaki arizalarin tespitinin noktasal olarak yapildigina ve üst yapilarin sürekli kazilmasinin önüne geçildigine vurgu yapildi. Açiklamada “Aracimiz periyodik olarak il genelindeki hatlarda inceleme sirasinda veya ihbardan dolayi arizali olabilecegi düsünülen güzergahlarda kesif yapiyor. Kesfin ardindan arizali yer noktasal olarak tespit ediliyor. Bu sayede üst yapilarda boz-yap islemi yapilmiyor. Ayrica kontrol esnasinda hattin tas, bez parçasi veya evsel atiklardan dolayi tikanan yerler de ise kazi çalismasi yapilmadan kanal temizleme araci ile ariza gideriliyor” ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA