Gaemi Tayfunu Çin'e Ulasti

Gaemi Tayfunu, Filipinler ve Tayvan’in ardindan Çin’e ulasti.

Filipinler’in ardindan Tayvan’da siddetli yagis, sel, toprak kaymasi ve can kayiplarina neden olan Gaemi Tayfunu bu kez Çin ana karasina indi. Tayfunun aksam saatlerinde ulastigi Çin’in güneydogusunda bulunan Fujian eyaletinde en az 150 bin kisi güvenli alanlara tahliye edildi. Tayfunun Tayvan’in ardindan Çin ana karasina hareket etmesiyle Çinli yetkililer, aksam saatlerinde ülkenin en üst düzey afet uyarisini devreye soktu. Fujian’da tren seferleri durdurulurken ülkenin kuzeyinde de siddetli yagislarin toprak kaymasi ve sel baskinlarina neden olabilecegi uyarisi yapildi. Eyalet Sel Kontrol ve Kuraklik Yardim Merkezi tarafindan yapilan açiklamada dogal afet riskinin "yüksek" oldugu kaydedildi. Yetkililer, Yangtze Nehri’nin alt kisimlarinda ve Çin’in orta kesimlerinde bulunan Poyang ve Dongting göllerindeki su seviyelerinin artmasindan endise ediyor.

Öte yandan, Çin Devlet Baskani Xi Jinping, Komünist Parti’nin liderleri ile bir araya gelerek yasanabilecek afet durumunu görüstü.

Gaemi Tayfunu’nun vurdugu Tayvan’da 3 kisi hayatini kaybetmis, 380 kisi de yaralanmisti.

Filipinler’de can kaybi 33’e yükseldi

Filipinler’i bu yil içinde vuran üçüncü tayfun olan Gaemi, ülkedeki etkisini kaybederken hayatini kaybedenlerin sayisi ise artti. Filipinler polisi, tayfun nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisinin 33’e yükseldigini açikladi.

Polis açiklamasinda 11 kisinin baskent Manila’da, 12 kisinin Calabarzon bölgesinde ve 10 kisinin de Merkez Luzon bölgesinde hayatini kaybettigi aktarildi. Hayatini kaybedenler arasinda Bataan eyaleti açiklarinda alabora olan yakit tankerinin mürettebatinin da bulundugu bildirilirken can kayiplarinin bogulma, toprak kaymasi, agaç düsmesi ve elektrik çarpmasi sonucu yasandigi belirtildi.

Filipinler’in yani sira Güneydogu Asya’da 2013 yilinda etkili olan Haiyan Tayfunu’nda 7 binden fazla kisi hayatini kaybetmisti.
Kaynak: İHA