Tescilli Bursa Seftalisi Hasadi Basladi

Bursa’nin tescilli ürünü olan Glohaven cinsi seftalinin hasadi Inegöl’de basladi. Rekoltede yüzü gülen çiftçiyi bu kez fiyatlar aglatti. Inegöl Ziraat Odasi Baskani Sezai Çelik, seftali hasadini inceledi.

Tescilli Bursa Seftalisi Hasadi Basladi
Incelemenin ardindan açiklama yapan Ziraat Odasi Baskani Sezai Çelik, "Inegöl’ümüzde seftali hasadi basladi.

Bildiginiz gibi Bursa’da seftali üretiminin Inegöl olarak birinci sirasindayiz. Kaymak gibi ürünler de burada, görüyorsunuz. Bundan 10 gün önce seftalinin ilk durumuyla ilgili bir haber yapmistik. Il Tarim Müdürümüz ve Kaymakam Bey vardi. O söylemis oldugum seyde bu yilin içinde bulundugumuz durumda çiftçimize para kazandiran tek ürünün seftali oldugunu söylemistim. Asil Avrupa Birligi tarafindan cografi isaret olarak tescillenen Türk ürünü olan bu seftali. Cinsi de Gülaven cinsi. Bunun hasadi basladi.

Bu kadar güzel ürün ne olduysa fiyat düstü. Suan da 30 liradan giden malin bugün 17-18 lira civarina düstügünü görüyoruz. Gerçekten üzülüyoruz. Bunun maliyeti 10 liralari geçiyor. Çiftçi nereden para kazanacak. 1 haftada ne degisiyor biz de anlamadik. Kim bu fiyatlarla oynuyor. Bu aracilarin kalkmasini özellikle söylüyoruz. Türkiye’de sürekli Tarim Kredi marketleri kuruldu. Direkt çiftçiye ulasip bu ürünü çiftçinin de kazanacagi biçimde alsak, ondan sonra da az bir karla birlikte tüketiciye dagitsak olmaz mi. 17 liraya giden seftali 1. sinif. Eminim kimse 50 liradan asagi yiyemeyecek. Yaziklar olsun diyorum. Bugün Inegöl’de seftali üretiminin en yogun oldugu Isaören Mahallesin’deyiz. Burada hasat yapiliyor. Çiftçinin morali yeniden bozuldu. 3. kalite mal 30 lira yaparken, 1. kalite mal 17-18 lira. Aslinda bunun çözümü Tarim Kredi Kooperatifi Marketleriyle çözülecek sey, onlar da kar amaçli bir market artik. Kazanma parayi gel çiftçinin kurtaracagi sekilde al, sat" dedi.

2 bin dönüm alanda 7 bin ton seftali üretimi yapildigini aktaran Çelik," Bir seye daha vurgu yapacagim. Avrupa Birligi tarafindan taninan 24. Türk ürünü Bursa Seftalisi. Önemli bir ürün oldugu için Siyah Incirde Büyüksehir Belediyesi Tarim A.S. devreye girip fiyati regüle ederken ayni sekilde seftali de Büyüksehir’den piyasaya girip piyasayi regüle etmesi onlarda talebimizdir. Çünkü Bursa’nin Avrupa Birligi tarafindan tescillenen bir ürünün en önemli ürünüdür hatta. Siyah incir bile onun arkasindan gelir" ifadelerini kullandi.

Isaören Mahallesi Kirsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Erhan Ulu ise," Öncelikle Isaören Inegöl’ümüzde köylerimizde seftali hasadimiz devam etmektedir. Baskanimin da dile getirdigi gibi bundan 10 gün önce seftali ilk olarak 30-35 arasindan satici bulmaktaydi. Fakat su an Avrupa patentli, tescilli ürünümüz seftali su an geldigimiz noktada 15- 17 lira arasindan düsüs yapti. Biz üreticilere isçiligi, maliyeti eklediginiz zaman 15 TL’yi buluyor. Gün geçtikçe çiftçimiz bitmek üzere. Baskanimin da dedigi gibi Tarim Kredi Kooperatifleri var, degisik kuruluslar var, marketler var. Bunlar neden araciyla is yapiyor? Bugün Avrupa’da tescillenmis bir ürün diyoruz. Lakin biz üretmeye basladigimizda ne hikmetse su an düstü. Bugün aroma fiyati 4 TL, bir çay en begenmedigin yerde 10 TL. Biz 4 TL’ye aromaya seftali veriyoruz. Bugün bir aromanin kutusu 25-30 TL. Artik sözün bittigi yerdeyiz. Çiftçi eskiden bitmek üzereydi , su an bitti. Su an üzerinde bulundugumuz bahçe 20 dönüm bir bahçe. Bakimiyla her seyiyle dört dörtlük bir bahçe. Lakin bu sene bu bahçe komple kesilecek. Benim diyeceklerim bu kadar. Artik sözün bittigi yerdeyiz" dedi.

Kaynak: İHA