Azmin Sonunda Gelen Basari

Konya’da ailesi okumasini istemedigi için ortaokulu bitirdikten sonra aktar toptancisinin yaninda muhasebeci olarak ise baslayan Aysen Çebiç, hem çalisip hem okuyarak 2 üniversite bitirip memur olarak atandi. Çebiç, bu sirada babasi vefat edince istifa ederek kendi aktar dükkanini açip isin basina geçti.

Azmin Sonunda Gelen Basari
Konya’da 2007 yilinda ailesi istemedigi için ortaokuldan sonra egitimine devam edemeyen 31 yasindaki Aysen Çebiç, is aramaya basladi.

Bitkilere olan ilgisini fark eden Aysen Çebiç, bir aktar toptancisina giderek is basvurusunda bulundu. Bir süre sonra is yerinde muhasebe elemani olarak ise baslayan Çebiç, bu sirada okuluna açik ögretim üzerinden devam etti. Bitirdigi üniversitenin ardindan is hayatinda kendini gelistirmeyi sürdüren Çebiç, ikinci üniversite olarak Tibbi Aromatik Bitkiler Bölümünü bitirerek egitim hayatini tamamlayarak, kamuda memur olarak atandi. Daha sonra alaninda kendini gelistirdigine inanan Aysen Çebiç, babasi ile birlikte çalistiracagi aktar dükkani açmaya da karar verdi. Is yerini kisa sürede açmayi basaran ancak babasi vefat edince görevinden istifa eden Çebiç, kendi aktar dükkaninda patron olarak is hayatini devam etmeye karar verdi.

“Isin en temelinden aktar toptancisinin yaninda muhasebeci olarak basladim”

Çalisma hayatini basladigi yillari anlatan bir çocuk annesi Aysen Çebiç, “8. siniftan çiktiktan sonra bir meslek ve kimlik karmasasi yasadim. Acaba ben ne olacagim diye düsünce vardi. Ailem okumami istemiyordu. Okumadan yana çok sicak bakilmiyordu. Daha sonrasinda çalismaya karar verdim. Çünkü babam asgari ücretle çalisan, evin idaresini zor saglayan ve ekonomik anlamda düsük maas alan bir adamdi. Muhasebe meslegiyle ise basladim. Muhasebe kurslarini bitirdikten sonra muhasebecilik yapiyordum. Bu isin en temelinden aktar toptancisinin yaninda muhasebeci olarak basladim, en büyük avantajim diyebilirim” dedi.



“Babam vefat ettikten sonra dükkanin basina geçmem gerektigini fark ettim”

Kendini is alaninda gelistirerek kendine güveninin arttigini anlatan aktar Aysen Çebiç, “Daha sonrasinda kendimi gelistirmeye basladim. Ilk üniversitemi bitirdim ve ikinci üniversiteyi okuma karari aldim. Tibbi Aromatik Bilgiler Bölümünü de bitirdim. Bitkilere olan sevgim daha da fazlalasti. Bu bölümün bana çok fazla katkisi oldu. Daha sonrasinda neden kendime is yeri açmiyorum bu kadar bilgi, tecrübe ve yetenekle kendime bir dükkan açmam gerektigini düsündüm. Sonra dükkan arayislarim basladi.

Çok fazla hayal kirikligina ugradim. Bos bir dükkan buldum, baska biri kiraladi. Kirasi çok yüksek geldi. Konumu bana uymadi. Erkek kardesimle birlikte sokak sokak dükkani aradik. Daha sonrasinda bu dükkani buldum. Benim is yeri açmamdaki bir amacim ise babamdi. Babam için açacaktim bu dükkani ve destek verecektim babama bu anlamda. Çünkü kendim de memurluk kazanmistim. Bu süre zarfinda elimizde olmayan sebeplerden dolayi babami kaybettim. Babam vefat ettikten sonra dükkanin basina gelmem gerektigini fark ettim. Çünkü dükkan bensiz olmuyordu. Bu is bilmeden yapilabilecek bir is degil. Bilen birinin yapmasi gereken bir is. Dükkanimin basina geldim. Su an dört tane elemanimla birlikte burada faaliyet gösteriyoruz” seklinde konustu.



“Meslegi begenen kisinin arastirma yaptiktan sonra bu meslege yeltenmesi gerekiyor”

Bu isi yapmak isteyenlere seslenen Çebiç, “Bu meslegi hayal eden bayan arkadaslarimiz ya da beyefendi arkadaslarimiz varsa önce bunun alaninda okunmasi, bir arastirmasini yapmasi daha sonrasinda bu meslege heves etmesi gerekiyor. Çünkü bilmeden, tecrübe sahibi olmadan, gelisigüzel yapilacak bir meslek degil, kisinin can sagligi söz konusu burada. Daha dogal ürünler ariyorum diye gelen müsterilerimiz var. Bu alanda ise benim devlet büyüklerimizden istedigim alternatif tibba biraz daha emek verilmesi, bitkilerimizin çogaltilmasi, çiftçilerin bu konuda destegi ve alternatif tibbin daha fazla ilerlemesi yönünde olmasi faydali olur bence. Çünkü gerçekten bitkiler dogru kullanildiginda ve dogru hastalikta kullanildiginda çok güzel sifa içeren ürünlerdir” diye konustu.

Kaynak: İHA