Bursa'da Su, Tasarrufla Degerli

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sicakliklari Bursa’da su tüketimini yüzde 20 oraninda arttirirken, Büyüksehir Belediyesi BUSKI Genel Müdürlügü’nden vatandaslara suyu tasarruflu kullanma çagrisi geldi. Yil sonuna kadar sorun yasanmayacagini belirten ancak bir aylik buharlasma kaybinin Bursa’daki bir günlük tüketime es deger oldugunu hatirlatan BUSKI Genel Müdürü Güngör Gülenç, vatandaslarin tasarrufu elden birakmamasini istedi.

Bursa'da Su, Tasarrufla Degerli
Küresel isinma ve iklim degisiklikleri tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de yagis rejiminin degismesine yol açarken, azalan yagislar barajlardaki su seviyesinin düsmesine sebep oldu. Hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, su tüketimini de arttirdi. Bursa’nin daha yasanilabilir bir kent olmasi için çalismalarini sürdüren BUSKI Genel Müdürlügü, bilinçli tüketim ve tasarruf çagrisinda bulundu.

“Gerekli tedbirlerimizi aldik”

BUSKI Genel Müdürü Güngör Gülenç, son yapilan ölçümlere göre Doganci Baraji’ndaki doluluk oraninin yüzde 48, Nilüfer Baraji’ndaki doluluk oraninin ise yüzde 90 seviyelerinde oldugunu söyledi.

Bu oranlarin geçen yila göre yüzde 15-20 oraninda daha düsük olduguna dikkat çeken Güngör Gülenç, “2024 yilinda sicaklar kendini ciddi anlamda hissettirdi. Sicakliklarin artmasi da su tüketimini arttirdi. Geçen seneye göre Bursa’da su tüketimi yaklasik yüzde 20 seviyelerinde artis gösterdi. Barajlarimizin kisin dolu olmasi, yeralti kuyu suyu rezervinin hazir olmasi gibi gerekli tedbirlerimizi aldik. Su kayip kaçaklarinin önlenmesi noktasinda Bursa olarak Türkiye’nin en basarili kenti olduk ve ödülümüzü aldik. Su kayiplarini ciddi oranda önledik. Barajlarimizda bu seneyi geçirecek kadar su bulunuyor. Önümüzdeki haftalarda yer alti kuyularimizdan çikan suyu aritip verecegimiz bir sistemi de halkimizin kullanima sunacagiz” dedi.

“Bursa’nin suyla ilgili sikintilari kalmayacak”

2026’nin ikinci yarisinda tamamlanmasi planlanan ve Bursa’nin su sorununu büyük ölçüde giderecek olan Çinarcik Baraji projesine de deginen Gülenç, “75 milyon metreküpü içme suyunda, 70 milyon metreküpü de sanayide kullanmak üzere toplam 145 milyon metreküp suyu tahsis etmis olacagiz. Çalismalarimiz sürüyor. 2026’nin ikinci yarisinda buradaki suyu da Bursalilara kazandiracagiz. Böylece Bursa’nin suyla ilgili sikintilari kalmayacak. Ama bu sene ve gelecek sene su kurakligiyla ilgili etkilesimi hissedecegiz. Tüm tedbirleri aldik. Halkimizdan da suyu tasarruflu kullanmasini istiyoruz” diye konustu.

“Tasarrufu elden birakmayalim”

Asiri sicaklar sebebiyle bir aylik buharlasma kaybinin Bursa’daki bir günlük tüketime es deger oldugunu hatirlatan Gülenç, “Bu oran ciddi bir miktar. Bunun yaninda barajlardaki doluluk oranlari da kritik seviyelere ulasmak üzere. Su kullanimina çok dikkat etmeliyiz. Suyu tasarruflu kullanmaliyiz. Özellikle vatandaslarin evlerindeki su kullaniminda tasarruf yapmasi büyük kazanimlar sagliyor. Böylece Bursalilar da tasarrufa katki saglamis olur. Lütfen tasarrufu elden birakmayalim” dedi.

Kaynak: İHA