Ankara'da Toplu Ulasima Yüzde 40 Zam

Ankara Büyüksehir Belediyesi (ABB), Ulasim Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) toplantisinda alinan karara göre 1 Agustos 2024 Persembe gününden itibaren, tam biletin 21, ögrenci biletinin 10,50 lira, ögrenci abonmanin ise aylik sinirsiz 300 lira olarak belirlendigini açikladi.

ABB’nin açiklamasinda, kentte ulasim ücretlerine en son 24 Temmuz 2023 tarihinde artis yapildigi hatirlatildi. 24 Temmuz 2023 tarihinden bugüne asgari ücret, motorin, CNG, yedek parça, bakim onarim ve sigorta hizmetleri olmak üzere bütün giderlerde enflasyon nedeniyle artis yasanmasina ragmen bilet fiyatlarinda artisa gidilmedigi bildirildi.

Son artisin yapildigi 2023 yili temmuz ayindan bugüne, asgari ücret yüzde 49 oraninda artigi isaret edilen açiklamada "Toplu tasima araçlarimiza ait bakim-onarim ve yedek parça ücretlerinde yüzde 70 oraninda artis meydana gelmistir. Dogalgazli otobüslerde kullanilan CNG yakitinin metreküp maliyeti 13,26 liradan 18,71 liraya çikmistir. Haziran 2023 döneminde TÜIK tarafindan yüzde 38,21 olarak açiklanan TÜFE orani, Haziran 2024 döneminde yüzde 71,60 olarak belirlenmistir. EGO Genel Müdürlügü, kötü ekonomik sartlarda vatandaslarin yaninda olabilmek adina, aylik 400 milyon lira zarar etmekte, bu zarar ABB’nin diger bütçe kalemlerinden karsilanmaktadir. Sadece son bir ay içerisinde yapilan akaryakit zamlari, aylik 400 milyon lira olan zarara ilave 20 milyon lira olacaktir. Ayrica, mevzuat geregi ücretsiz ve indirimli tasinan yolcu sayisinin toplam tasinan yolcu sayisina oraninin yüzde 59’a ulasmis olup her on yolcudan yaklasik altisi ücretsiz ve indirimli tasinmaktadir” ifadeleri kullanildi.

"Bilet ücret tarifemizde artis yapilmasi zorunlu olmustur"

30 büyüksehir belediyesinin ücret tarifeleri karsilastirildigi açiklamada, Türkiye geneli kilometre basi tam bilet ücretinin 0,71 lira, ögrenci bilet ücretinin ise 0,40 lira oldugu bilgisi verildi.

Ankara’daki tarife ücretinin ise kilometre basi tam bilet ücreti 0,41 lira, ögrenci bilet ücreti 0,20 lira oldugu kaydedilen açiklamada, “Tüm bu nedenlerle, kurulusumuzun ayakta kalmasini saglayacak sekilde, toplu tasima girdi maliyetleri tamamen vatandasimiza yansitilmadan makul bir oranda bilet ücret tarifemizde artis yapilmasi zorunlu olmustur. Meydana gelen ekonomik sartlarin olusturdugu zorunluluk nedeniyle, UKOME toplantisinda alinan yeni karara göre; 1 Agustos 2024 Persembe günü itibariyla, tam bilet 21 TL, ögrenci bileti 10,50 lira, ögrenci abonmani ise aylik sinirsiz 300 lira olarak belirlenmistir” dendi.
Kaynak: İHA