'Nefes' Makedonya Ormanlarina Da Nefes Oldu

Geçen yil Orman Genel Müdürlügü envanterine kaydedilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli orman yangin söndürme helikopteri Nefes T70, Mugla Orman Bölge Müdürlügü Bodrum Güvercinlik Gökçeler Yangin Yönetim Merkezinde konuslandirilmisti. T70 yangin söndürme helikopteri Makedonya’da bir aydir devam eden orman yanginlarinda 5 gün süre ile görev aldiktan sonra tekrar Mugla’ya döndü.

'Nefes' Makedonya Ormanlarina Da Nefes Oldu


OGM envanterine giren ilk yerli ve milli helikopter

Türk Havacilik ve Uzay Sanayi AS (TUSAS) tarafindan, yerli ve milli imkanlarla gelistirilip, orman yanginlari ile mücadelede kullanilmak üzere Orman Genel Müdürlügü’ne teslim edilen T-70 helikopteri, Orman Genel Müdürlügünün kendi envanterinde olan ilk yangin söndürme helikopteri olma özelligini tasiyor. T70 helikopteri ile ayni zamanda 11 orman isçisini nakliye yapabiliyor.

’Nefes’ ismini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan verdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Mayis ayinda yapilan tanitimda ’Nefes’ ismini verdigi helikopterin altina takilan Helytak sistemi ile bir seferde 4 bin 500 ton su tasima kapasitesine sahip. Sistem, su veya söndürme kimyasalinin çekildigi özel hortum, pompa sistemi ve 4 bin 500 litre kapasiteli körüklü depodan olusuyor. Helikoptere sistem 30 dakika içinde takilip sökülebiliyor. Sistemin en büyük avantaji, sepet göre daha emniyetli olmasi. Bir yere takilma riski sepete göre daha düsük.

"Bilgi ve tecrübelerimizi de aktardik"

14 Temmuz’da Makedonya’daki orman yanginlarina müdahale için giden T70 helikopteri kaptani Murat Özçakmak, "Ayin 14’ünde aldigimiz talimat ile Makedonya Cumhuriyeti’nin uluslararasi yardim talebi üzerine Pazartesi günü Makedonya’ya 2 uçak ve T70 helikopteri ile birlikte hareket ettik. Ögle saatlerinde vardigimizda aldigimiz brifing üzerine ülkede 11 ayri yerde yangin oldugunu ögrendik. Nerelere müdahale etmemiz gerektigi yönündeki talimatlari aldik. Ardindan söndürme faaliyetlerimize basladik. Gün içinde uçuslarimizi aksama kadar devam ettirdik. Akabinde gördügümüz kadari ile ülkede bazi sorunlar vardi. Yani ülkenin yangin ile mücadele konusunda bizim ülkemizdeki kadar olmadigini gördük. Imkânlarinin da o kadar olmadigini gördük. Verdigimiz brifingler ile ortak çalismalar ile yanginlara 5 gün boyunca mücadele ettik. Bu mücadeleler sonunda da belli bir basari sagladigimizi düsünüyoruz. Cuma günü verilen talimat ile ülkemize geri döndük. Su anda yanginlar ile mücadeleye haziriz. Sali günü itibariyla diger ülkelerden de yardimlar gelmeye basladi.

Onlarla birlikte ortak brifingler, ortak uçuslar, ortak yönlendirmeler ile bilgi ve tecrübelerimizi kendilerine aktardik. Günde 8 saat uçtuk. Maksimum uçabilecegimiz seviyede uçtuk. Kendilerinin uçmadigi anlarda bile biz uçmaya çalistik. Helikopterin performansi ile alakali bu biraz da. En iyisini yaptigimizi düsünüyoruz" dedi.

Kaynak: İHA