Kamu Sendikalari Platformundan Baraj Tepkisi

Kamu Sendikalari Platformu, hizmet kolunda kamu personellerinin en az yüzde 1’ini örgütlemis sendikalarin üyelerinin toplu sözlesme ikramiyesi almasini öngören kanun teklifine yaptiklari ortak bildiri ile tepki gösterdi.

Kamu Sendikalari Platformundan Baraj Tepkisi
Platformda yer alan 80 üzeri sendikanin katildigi istisare toplantisinin ardinda ortak bildiri yayinlandi.

Kamu çalisanlarinin hakkini savunmak üzere kurulmus; emek ve hak için mücadele eden sendikalar olarak bir araya geldikleri belirtilen bildiride, ‘’Tüm kamu çalisanlari adina, sendikal örgütlenmeye set çekmeye çalisan odaklara karsi, emekten yana saf tutanlar olarak, kamuoyuna beyanimizdir: Ne yazik ki yakin zamanda, önce Danistay; sonra da Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edilen sendikal baraj uygulamasi, sanki bu iptaller hiç gerçeklesmemis gibi, sanki bunu teklif edenler; yillar önce barajlari kaldirmak için çalismamis gibi, yeniden gündeme getirildi.

Üzücüdür ki; ilgili hizmet kolunda üye olabilecek kamu personellerinin en az %1’ini örgütlemis sendikalarin üyelerinin toplu sözlesme ikramiyesi almasini öngören kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçirildi. Simdi de Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere. Daha önce de 6. Dönem Toplu Sözlesme ile ikramiyeye %1 sendikal örgütlenme baraji getirilmeye çalisilmisti. Bu yanlistir dedik, yanlisi anlatmak için konuyu meclise tasimak isterken, güvenlik güçleriyle karsi karsiya getirildik. Oysaki biz; onlar da dahil olmak üzere yasaklardan dolayi sendikali olamayan kamu çalisanlari var demistik. Ne oldu? Danistay, ikramiyeden yararlanmada kisitlayici kriter getirilemez, esitsizlik olusturur, sendikal özgürlüge müdahaledir; özetle bu madde mevzuata ve hukuka aykiridir dedi, maddeyi iptal etti. Bu barajci zihniyete %1 yetmedi; danistay karari umursanmadi. “Madem Danistay iptal etti, biz bunu en iyisi kanunlastiralim” denildi. Günlerce mücadele ettik, bazilari “Haklisiniz, ama kanun geçecek mecbur” bile dediler. Kanun geçti. Peki sonra ne oldu? Bu sefer de kanun, Anayasaya aykiri bulundu. Anayasa Mahkemesi, bu kanunun çalisanlarin diledigi sendikaya üye olma seçimini fiilen engelledigini, sendikal özgürlügü ihlal ettigini; baraj uygulamasinin mesru olmadigini, objektif ve makul bir temele oturmadigini ilan etti. Baraji dayatanlar, bu sefer de algi oyununa basladi; AYM’yi taraf; gerçek emekçileri hirsiz ilan etti, “bakin memurlardan çaldilar” yaygarasiyla hukuksuzlugu mesnet edindi. Bunlar yetmedi; simdi de temcit pilavi gibi yeniden Gazi Meclise dayatma yapmaya çalisiliyor. Soruyoruz: Sizin derdiniz nedir? Bize göre bu teklifin gerekçesi, ülkemizin demokratiklesmesini istemeyen, tekelci, siyasal erkin arka bahçesine dönmüs Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen’in, kaybettikleri üyeleri; emek mücadelesiyle, sendikal argümanlarla degil, çirkin oyunlarla kazanmak istemesidir’ denildi.

Anayasaya baglilik yemini eden vekillerin, AYM’nin açik kararina ragmen, bu teklifi nasil verebildigini merak ettikleri anlatilan bildiride su ifadelere yer verildi; ‘’Sunu da merak ediyoruz, daha önceki örgütlenme darbelerine elle tutulur, güçlü bir tepki vermeyen ILO, simdi de sessiz kalacak midir? Ülkemizin taraf oldugu ILO sözlesmelerinin hükmü yok mudur? Anayasa Mahkemesi kararinin bir önemi yok mudur?

Emekten yana saf tutan sendikalar olarak bizler, bu ucube teklifi reddediyoruz! Hukuksuzlugu, anayasaya aykiriligi tescillenmis bu ucube teklif; Gazi Meclis’e bu kadar kolay getirilmemeli diyoruz. Meclisimizin, anayasamiza aykiri olan bu teklifi kabul etmeyecegine inanmak istiyoruz. Tüm milletvekillerinin dikkatini, yasalastirilmak üzere olan sendikal baraj meselesine çekmek istiyor, kendilerini hukuk, hakkaniyet ve vicdan ekseninde; demokrasiye darbe niteligindeki bu teklifi sert bir sekilde reddetmeye davet ediyoruz.

Emek savunuculari olarak iste buradayiz ve bildiriyoruz. Bu kirli teklif geri çekilmez ise, sendikal özgürlüge; demokrasiye kara leke çalmakta israr edilirse hem sendikaciligin hem de kamu emekçilerinin hakkini korumak üzere gereken tüm adimlari atacagiz.’’
Kaynak: İHA