Bin 350 Rakimda Kiraz Hasadi

Bursa’nin Inegöl ilçesinde bin 350 rakimda Napolyon kirazi hasadi basladi. Kilosu 80 TL’den satilan kiraz çiftçinin yüzünü güldürdü.

Bin 350 Rakimda Kiraz Hasadi
Inegöl’de bin 350 metre yükseklikteki kirsal Kiran Mahallesi’nde baslayan kiraz hasadi çiftçinin yüzünü güldürdü. Inegöl merkezde hasadi yapilan kiraz 35 liraya satilirken, yüksek rakimda geç hasat nedeniyle kirazin fiyati 80-85 liralara kadar çikti.

Inegöl’e bagli kirsal Kiran Mahallesi’nde hasadi baslayan kiraz bahçelerinde incelemeler yapan Ziraat Odasi Baskani Sezai Çelik, üreticilerle bir araya geldi.

"Yüksek rakimda geç hasat para kazandiriyor"

Kiran Mahallesi’nde 700 ton kiraz üretildigini belirten Ziraat Odasi Baskani Sezai Çelik, "Su an Inegöl’ümüzün kirsal mahallesi olan Kiran Mahallesi’nde bir kiraz bahçesindeyiz. Bu Kiran Mahallemizde yaklasik 700 ton kiraz üretilmekte. Rakim olarak da bin 350 metre civarinda konumda bulunmaktayiz. Demek istedigim o ki; kirazin daha yüksek yerlerde, geç yetistirilen yerlerde para yaptigini görüyoruz. 10 senedir de bizim Inegöl ovamizda ve ovamizin eteklerinde kiraz yetistirenlerin para kazanmadigini gözlemliyoruz, biliyoruz. Çünkü ülke genelinde tüm kirazlar ayni anda çiktigi için çiftçiye para kazandirmadi. Isçinin ilk topladigi 20 kilo zaten isçiye gidiyor. Geriye 20 kiloda mazottur, gübredir derken üreticiye bir sey kalmiyor. Bir isçinin en fazla 70 kilo topladigini düsünürsek, üreticiye 20 kilo bir ürün kaliyor. Dolayisiyla bu da zaten çiftçimizi mutlu etmiyor, para da kazandirmiyor. Ama iste su anda bulundugumuz köy Turgutalp, Fevziye, Kayapinar ve Kiran gibi yüksek rakimli köylerimizde kiraz üretimi olursa bunun para kazandirdigini 3-4 senedir de gözlemliyoruz. Bugün burada kiraz kendisine 80 TL civarinda tarlada alici buluyor. Bu da çiftçiye para kazandirdigini gösterir. Bu ilk haberimiz degil. Bunu daha önceden de defalarca söyledik. Haziran ayinda asiri yagmurlara da yakalaniyor kirazlar. Dolayisiyla kiraz Inegöl’ümüz de alçak rakimli yerlerin ürünü olmaktan çikti. Artik kiraz su an burada bulundugumuz bin 350 rakimli mahallemizdeki gibi yerlerde yapilmasi halinde eminim ki para kazandiracaktir” dedi.



"Fiyatlardan memnunuz"

Kiraz üreticiligi yapan Kazim Imer ise, “Kiran Mahallemizde su anda yaklasik bin 350 rakimdayiz. Kirazlar dalinda su anda yeni toplanmaya basladi.

Yaklasik 30 seneye yakindir kendim bu islerle mesgulüm. Kirazlar bizim en iyi para kazandigimiz ürün. Geç çikmasindan dolayi daha fazla fiyatlari artiyor. Yani su anda her tarafta eksildigi için fiyatlar iyi. Su an kalibresine göre 70 liradan basliyor 80-85 TL arasinda degisiyor. Fiyatlardan memnunuz. Ahududu bu sene biraz iyi, ahududumuz da var köyde. Ama kiraz bizim köylüler için önemli. Rakimi yüksek köyler için kiraz daha iyi. Yani bugün Inegöl ovasinda kiraz dikmektense yüksek rakimlarda kiraz daha verimli. Inegöl’de bugün 35 TL’ye kiraz satiliyor, bizde 85 TL. Arasinda 50 TL bir fark var. Üretim olarak yaklasik 700 ton civarinda” diye konustu.

Kaynak: İHA