Kastamonu'da Çift Basli Buzagi Dogdu

Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde çift basli dogan buzagi görenleri hayrete düsürdü.

Kastamonu'da Çift Basli Buzagi Dogdu
Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesi Dag köyünde bir yetistiriciye ait inek dogum yapti. Dogumu yaptiramayan vatandaslar Inebolu ilçesinde veteriner hekim olarak görev yapan Muhammed Coduroglu’ndan yardim istedi. Veteriner hekim tarafindan yapilan muayenenin ardindan buzaginin anne karninda hayatini kaybettigi belirlendi. Sezaryen ile gerçeklestirilen zorlu dogumun ardindan buzaginin çift basli oldugu görüldü.

Ölü dogan çift basli buzaginin dogumun ardindan bacak ve diger bazi uzuvlarinin tam olarak gelismedigi görüldü.

Buzagiyi gören vatandaslar ise hayrete düstü.

"Gördügümüz tablo bizi de çok sasirtti"

Konu ile ilgili konusan Veteriner Hekim Muhammed Coduroglu, “Dogal tohumlama yoluyla elde edilen gebelik süresinin tamamlayan inegimizin uzun zamandan beri hayvanin ters pozisyonda bir kisminin disari çikmasi gerçeklestigi halde buzaginin diger kisminin çikmadigi seklinde bir bilgi ile hemen yola koyulduk. Yaklasik 45 dakikalik mesafede olan köyümüze ulastik. Yaptiniz muayene sonucunda buzaginin anomalili oldugunu ve maalesef öldügünü anladik. Acilen sezaryene aldik. Gördügümüz tablo bizi de çok sasirtti. Çünkü aldigimiz buzagi biz sadece bacaklari ve kuyrugu anomalili oldugunu düsünürken yapisik sekilde çift kafali buzagilari ameliyatta aldik. Çok uzun süren bir ameliyat sonrasinda anneyi kurtarmayi basardik. Annemizin durumu gayet iyi” dedi.



“Akraba hayvanlarin çiftlesmesi sonucu olusan durumlar”

Çift basli buzagi olayinin akraba hayvanlarin çiftlesmesi dolayisiyla gerçeklestigini belirten Coduroglu, “Hayvan sahibi abimize ve ailesine de geçmis olsun dileklerinizi buranin iletiyoruz. Simdi unutmadan da söylüyorum bu hayvanlar tohumlamadan degil tamamen dogal asim hatta kan yakinligi dediniz akraba hayvanlarin çiftlestirilmesi sonucunda ortaya çikan durumlar. Birçok arkadasim simdi yazacak biliyorum hep bunlar suni tohumlamadan kaynaklaniyor diyecekler. Ama suni tohumlama çok daha güvenilir bir uygulamadir. Ameliyata eslik eden Mustafa Acar ve Emre Ersöz arkadasimiza çok tesekkür eder ellerine saglik dileklerimi buradan iletirim. Hayvan sahibi abimize ve ailesine de geçmis olsun dileklerinizi buranin iletiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA