Visneden 1 Tona Yakin Hasat Bekleniyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gedikhasanli Bilal Sahin Uygulama ve Arastirma Istasyonu’nda üretimi yapilan kiraz hasadinin ardindan visne hasadina da baslanildi. Arastirma merkezinde bu yil bir ton visne hasadi bekleniyor.

Visneden 1 Tona Yakin Hasat Bekleniyor
Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Arastirma alanlarinda yöreye uygun bitki adaptasyonu üzerinde çalismalarini sürdürüyor. Ziraat Fakültesi ögrencileri, ögretim dönemleri içerisinde 4 bölgede kurulan yaklasik 3 bin dönümlük uygulama bahçelerinde tarla bitkileri, sebze, meyve ve süs bitkilerinin farkli çesitlerini yetistirip, sonuçlarini çiftçilerle paylasiyor. Ögrenciler ayrica uygulama ve arastirma merkezlerinde teorik egitimin yaninda uygulamali egitim de alarak meslege hazirlaniyorlar.

“Hem teorik hem uygulamali egitim aliyorlar”

Yozgat ekolojisinin meyvecilige çok uygun oldugunu, bölgeye uygun çesitleri belirlemeye çalistiklarini söyleyen Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Aysen Koç, “Gedikhasanli Bilal Sahin Uygulama ve Arastirma Istasyonu’nda çalismalarimizi bu 110 dönümlük arazi üzerinde gerçeklestiriyoruz. Ögrencilerimize teorik bilgilerin yani sira burada uygulamali egitimler veriyoruz. Burada farkli türlerimiz var, Yozgat ekolojisine uyum gösterenler üzerinde fazlaca çesit deneyerek en iyiyi ortaya koymaya çalisiyoruz.” dedi.

“1 tona yakin ürün bekliyoruz”

Meyve bahçesinde ilk olarak kiraz hasadi gerçeklestirdiklerini simdi de visne hasadina basladiklarini da belirten Doç. Dr. Koç, “Bahçemizde 8 çesit kirazimiz var ve bayram öncesi hasadimiza baslayip sona erdirdik. 2017 yilinda asiladigimiz Kütahya visnemizin su an hasat dönemindeyiz. Bunun devaminda armut ve elma hasadimiz da baslayacak. Burada yapilan çalismalar neticesinde öne çikan ürünleri Tarim ve Orman Il Müdürlügü vasitasiyla üreticilerle paylasarak yayimini yapmaya çalisiyoruz. Bu yil kirazdan yaklasik 1 tona yakin satisimiz oldu, visne de de yine 1 tona yakin hasat bekliyoruz. Hasat edilen meyvelerimiz tarimsam arastirma uygulama merkezinde döner sermaye üzerinden satis ofisimizde vatandaslarimiza ve akademisyenlerimize sunuyoruz.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA