Rize'de AFAD Ekiplerinden Tatbikat

Rize’de arama ve kurtarma ekipleri tarafindan gerçegi aratmayan bir tatbikat gerçeklestirildi.

Rize'de AFAD Ekiplerinden Tatbikat
Rize’de bugün Türkiye Afet Müdahale Plani çerçevesinde 23 Afet grubunun katilimi ile tatbikat gerçeklestirildi.

Rize’de daha önce gerçeklesen meteorolojik afetler örnek alinarak heyelan ve sel odakli bir senaryo tatbikati hazirlandi. Hazirlanan tatbikata kamu kurumlarindan ve sivil toplum kuruluslarindan toplamda 8’i dalgiç, 6’si gemi adami, 30’u su üstü kurtarma personeli olmak üzere toplam 250 personel, 20 araç ve 4 bot katildi.

Gerçeklestirilen tatbikat senaryosunda Askoroz mevkiinde 3 kisinin bulundugu bir araç sel sularina kapilarak köprüden asagiya düstü. Meydana gelen olayin üzerine 1 vatandas araç üzerinde mahsur kalirken, 2 vatandas ise sel sularina kapilip gözden kayboldu. Kurtarma ekiplerince araç üzerinde mahsur kalan vatandas kurtarilirken, sel sularina kapilan 2 vatandas ise su üstü ve dalgiç ekiplerince aranarak ölü olarak çikarildi. Bu tatbikat, kendi kendine yetebilirligin ölçülmesi, koordinasyon ve is birliginin gelistirilmesi, bilgi ve tecrübe paylasimi hedeflenerek gerçeklestirildi.



“Buradaki amacimiz hazirliklarimizi gözden geçirmek”

Yapilan tatbikatlar sayesinde afetlerde daha önceden hazirlik yapabilmek oldugunu belirten Rize AFAD Müdürü Mehmet Salih Avci, “Tatbikattaki asil amacimiz yasanabilecek herhangi bir acil durum ve beklenmedik bir durumda yaptigimiz planlarin hazirliklarini gözden geçirmektir. Biz bu sayede hem sahada hem de masa basinda bugün bir hazirlik yaptik. Buradaki amacimiz hazirliklarimizi gözden geçirmek. Kurum ve STK’larimizin koordinasyonunu nasil saglayabiliriz. Eksiklerimiz nelerdir. Bunlari planladik. Ayrica bizim masa basinda da 23 tane çalisma grubumuz var. Altyapi hasarlarindan, sosyal yardimlardan, barinma gibi birçok hazirlik AFAD merkezimizde gerçeklestiriliyor” ifadelerini kullandi.

“Bizim temel amacimiz bir can kurtarabilmek”

Masa basi tatbikatlarin yani sira saha tatbikatlarin da gerçeklestirildigini ifade eden Rize AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdür Vekili Önder Tas, “Yilin bu zamaninda genellikle sari ve turuncu kodlu uyarilar veriliyor. Biz bu uyarilar çerçevesinde ilin çesitli noktalarina afet baslamadan önceden öncelik ekip olarak gönderiyoruz. Bugün senaryo geregi 5 sektöre bir tatbikat yazdik. Çamlihemsin’de bir turistin mahsur kaldigini. Ayni zamanda Ardesen ve Çayeli’ne iki tane ekip göndermistik. Orada da bir balikçi vatandasimiz mahsur kaldi. 30 kisilik bir ekiple birlikte yapilan çalismalar neticesinde kurtarildi. Masa basindan ziyade saha tatbikatinda da biz burayi seçtik. Sel sularina kapilan bir araç burada dereye düstü. Biz gelen ihbarin üzerine de bir vatandasin üzerinde oldugu ve 2 vatandasin da sel sularina kapildigi bilgisi alindi. Hemen çalismalara baslandi. Bizim temel amacimiz bir can kurtarabilmek. Biz tabi cansiz beden de çikarttigimiz oluyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA