'Ayten Abla Bugdayi' Ilk Kez Hasatta

Bolu’nun Yeniçaga ilçesinde dönümünden 600 kilogram verim alinmasi beklenen "Ayten abla" isimli bugdayin hasadi gerçeklestirildi. Tarim Uzmani Fazil Düsünceli, "Çok degerli, verimli ve ümit vaat eden bir çesit" dedi.

'Ayten Abla Bugdayi' Ilk Kez Hasatta
Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafindan finanse edilen 7 milyon 200 bin dolar bütçeli ekolojik tarim projesiyle, topraga uygun tohumlar ekilerek sürdürülebilir tarim yapilmasi hedefliyor. Türkiye’de rol modeli olmasi planlanan projede saha çalismalari ilk meyvesini verdi. Tarim ve Orman Bakanligi ile Food and Agriculture Organization (FAO) isbirliginde yürütülen "Ekolojik Tarim Yönetim Sisteminin Gelistirilmesi" projesi çerçevesinde Bolu’nun Seben ve Yeniçaga ilçelerinde topraga uygun bugday türleri ekildi. Aralik ayinda zor sartlarda Yeniçaga ilçesine ekilen Ayten abla bugdayi tarla günleri etkinlerinde ilk kez hasat edildi. Çiftçiler dönüm basina yaklasik 600 kilogram bugday elde etmeyi hedefliyor.

"Dönümünden asagi yukari 600 kilogram bugday verimi bekliyoruz"

Food and Agriculture Organization (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi’nde görevli Tarim Uzmani ve Proje’nin Teknik Lideri Fazil Düsünceli, "Bugün burada Tarla Bitkileri Arastirma Merkezi’nin gelistirmis oldugu Ayten abla bugdayinin hasadini yapiyoruz. Çok yeni bir çesit. Çok degerli, verimli ve ümit vaat eden bir çesit. Hasadina basladik. Üreticilerimizin söylediklerini söylüyorum, dönümünden asagi yukari 600 kilogram bugday verimi bekliyoruz. Çok olumsuz sartlarda ekimi yapilan bir bugday türü. Aralik ayinda ekimi yapiliyor. Bu çesidin Bolu topraklarina güzel uyum saglayacagini düsünüyoruz" dedi.

Yeniçaga ilçesinde birçok çesitte yeni ürün ekiminin yapilacagini ifade eden Fazil Düsünceli, "Bütün bu çalismalarla üreticilerimizin gelirini ve verimini artirmayi hedefliyoruz. Ekolojik uygulamalarla topragin verimliligini sürdürülebilir kilmak istiyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA