Vodafone 5.5G Testlerine Devam Ediyor

Vodafone, gelecegin iletisim teknolojilerini bugünden hayata geçirmek amaciyla 5G Advanced teknolojileri üzerine yürüttügü çalismalara devam ediyor. Sirket, son dönemde gerçeklestirdigi 10 Gbps+ hiz, RedCap CPE ve Passive IoT testleri ile 5.5G’nin sundugu performansi gösterdi.

Vodafone 5.5G Testlerine Devam Ediyor


Türkiye’nin dijitallesmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, gelecegin teknolojilerine yönelik yatirimlarini sürdürüyor. Sirket, son dönemde gerçeklestirdigi 10 Gbps+ hiz, RedCap CPE ve Passive IoT testleri ile 5.5G’nin sundugu performansi gözler önüne serdi. Sirket, 10’dan fazla ülkede hayata geçirdigi 5G teknolojisindeki global tecrübesiyle, Türkiye’de 5.5G’yi müsterilerine en hazir hale getirme hedefi dogrultusunda ilerliyor.

RedCap CPE/Modem testi

Yapilan açiklamaya göre sirket, kullanicilara fiyat ve kurulum zamani olarak daha erisilebilir ev interneti imkani saglayacak olan RedCap (Reduced Capability) CPE’lerini 5.5G’de test etti. Bu testler, 5.5G SA (Standalone) çekirdek sebeke mimarisi kullanilarak gerçeklestirildi ve yüksek verimlilik ile düsük gecikme süresi saglandi. Türkiye’de testi gerçeklestirilen ve spektrum verimliligini artirarak frekans bantlarinin daha etkin kullanilmasina olanak saglayan RedCap CPE’ler, normal 5G modemlerine göre daha uygun fiyatlara sahip olacak. Böylece, hem kullanicilar için daha kolay erisim imkani saglanacak, hem de operatörler sebekelerini daha fazla kullaniciya hizmet verecek sekilde kullanabilecek. Bu dogrultuda yapilan testlerde, RedCap CPE’lerin kullanici deneyimini yüzde 30’dan fazla iyilestirdigi ve güç tüketiminde yüzde 50 tasarruf sagladigi görüldü.



RedCap CPE, maliyet etkinligi ve enerji verimliligi göz önünde bulundurularak yapilan tasarimi sayesinde yüksek performansli 5.5G baglantisini ekonomik bir sekilde sunmanin yaninda daha düsük enerji tüketimi ile çevre dostu bir çözüm sunuyor. RedCap CPE’ler, kullanicilara fiber benzeri bir ev interneti deneyimini 5.5G sebekesi üzerinden yasatirken, tak-çalistir olmalari sebebiyle yüksek hizda genisbantin evlere daha hizli ulastirilmasi için kritik öneme sahip olacak.

Konu hakkinda degerlendirmede bulunan Vodafone Türkiye Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Yago Lopez, “5G, sadece bireysel kullanicilar için degil, ayni zamanda endüstriyel ve ticari uygulamalar için de büyük bir potansiyele sahip. Sirket olarak, 5G Advanced teknolojilerinin potansiyelini en üst düzeye çikarmak için çalismaya devam ediyoruz. Gerçeklestirdigimiz bu testler, müsterilerimize en iyi hizmeti sunma konusundaki kararliligimizin bir göstergesi. 5G’nin sundugu yüksek hiz ve düsük gecikme avantajlari ile baglantili bir gelecek insa etmeye devam edecegiz” seklinde konustu.



Sinirlari zorlayan hiz testi

Açiklamaya göre, Vodafone’un gerçeklestirdigi 10 Gbps+ hiz testi, 5.5G teknolojisinin sundugu yüksek hiz ve düsük gecikme avantajlarini net bir sekilde ortaya koydu. Testler, 5G NR (New Radio) altyapisi ve milimetrik dalga (mmWave) frekans bandi kullanilarak yapildi. Bu yüksek frekans bandi, genisbant genisligi ve yüksek veri iletim kapasitesi sagliyor. Bu test, hem tekil hem de çoklu kullanicilarin gigabit seviyesinde internet hizlarina ulasmasini ve gelecegin sanal dünyasinin ihtiyaçlarini simdiden adreslemeyi amaçliyor. Ulasilan bu hizlarla birlikte kullanicilar, özellikle ultra yüksek çözünürlüklü (8K ve üstü) video akisi, sanal gerçeklik (VR) ve artirilmis gerçeklik (AR) uygulamalari gibi yüksek kapasite ihtiyaci olan çoklu kullanim alanlarini deneyimleyebilecek.

Nesnelerin internetinde önemli rol oynacak yenilik

Sirket ayrica, nesnelerin internetinde önemli bir rol oynayacak olan Passive IoT testlerini basariyla tamamladi. Mevcut RF-ID teknolojisinin 5.5G ile birlikte ulasacagi seviye testler ile gözlemlendi. Bu testler, 3GPP (Third Generation Partnership Project) standartlarina uygun olarak, düsük enerji tüketimi ile uzun süreli baglanti gerektiren IoT cihazlarinin, 5.5G altyapisi üzerinden etkin bir sekilde çalisabilecegini gösterdi. Mesafe olarak genelde en fazla 10 metre ile limitlenen RF-ID teknolojisinin, kullanilan Passive IoT türüne göre 50-350 metre seviyelerine çikabildigi görülüyor. Mevcut RF-ID teknolojisinin mesafe limiti yaninda, ayni anda okuma kapasitesinde ve otomasyonu anlaminda önemli gelistirmeler saglaniyor. Passive IoT teknolojisi ömür boyu sarja ihtiyaç duymadan, çok ucuz ve düsük enerji tüketimi ile çalismasi sebebiyle endüstride devrim olusturacak. Bu teknolojinin basarili bir sekilde uygulanmasi, akilli sehirler, endüstriyel otomasyon, tarim ve saglik gibi birçok alanda çigir açacak uygulamalarin hayata geçirilmesine katki saglayacak. Özellikle akilli sayaçlar, çevresel sensörler ve takip cihazlari gibi uygulamalarda büyük bir potansiyel bulunuyor.

Gelecek için stratejik hedefler

Sirket, 5G Advanced teknolojileri üzerine yaptigi çalismalar ile kullanicilarin hayatini kolaylastirmaya ve is dünyasina yenilikçi çözümler sunmaya devam ediyor. Sirket, 5G altyapisini sürekli gelistirerek, hem bireysel hem de kurumsal müsterilerine en iyi hizmeti sunmayi hedefliyor. Vodafone’un bu alandaki çalismalari, teknoloji ve inovasyon konusundaki liderligini pekistiriyor. Sirket, gelecegin dijital dünyasinda önemli bir rol oynamayi hedefliyor ve bu dogrultuda yatirimlarini sürdürüyor. Sirket, 5G teknolojisi ile birlikte akilli sehirler, saglik, egitim, otomotiv ve daha birçok sektörde yenilikçi çözümler sunarak, toplumsal ve ekonomik kalkinmaya katkida bulunmayi amaçliyor. Vodafone’un gerçeklestirdigi 5G Advanced testleri, hem bireysel kullanicilar hem de isletmeler için daha iyi bir dijital deneyim sunma yolunda önemli bir adim. Bu teknolojiler, baglanti hizlarini artirarak, gecikme sürelerini düsürerek ve daha güvenilir baglantilar saglayarak, dijital dünyanin kapilarini daha genis kitlelere açacak.
Kaynak: İHA