Konutta 'Ortak' Kredi

Emlak Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, "Birden fazla kisinin ortak kredi çekerek bir konutu alabilecegi ortak konut kredisi ev sahibi olabilme konusunda yeni bir dönemi baslatacak. Bu kredi türü, düzenli geliri olan en az 2, en fazla 5 kisinin bir araya gelerek konut alimlarini finanse etmelerine olanak taniyor. Bankalar, kredi basvurusunda bulunan her bireyin gelir durumunu degerlendiriyor ve kredi tutarini belirliyor" dedi.

Konutta 'Ortak' Kredi


Birden fazla kisinin ortak kredi çekerek bir konutu alabilecegi ortak konut kredisi ev sahibi olabilme konusunda yeni bir dönemi baslatiyor. Konuya iliskin degerlendirmelerde bulunan Altin Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacikli “Ortak Konut Kredisi, en az 2, en fazla 5 kisinin bir araya gelerek yüksek tutarlarda konut kredisi kullanmalarina olanak taniyor. Bu kredi türü, taksit ödemelerinin ortaklar arasinda bölüsülmesi sayesinde konut alimini daha ulasilabilir bir hale getirmeyi hedefliyor. Bu kredi türünde ayrica hissedarlarin adina da ortak tapu çikmis oluyor. Ortaklardan biri, birkaçi ya da tümüne de kredi kullandirilabiliyor. Kredi tutari, satin alinacak konutun SPK lisansli ekspertiz firmalarinca düzenlenen ekspertiz raporundaki degeri üzerinden, BDDK tarafindan belirlenen azami kredi tutarlarina göre belirleniyor” dedi.



"Ortak konut alimi mümkün"

Mevcut kosullarda orta gelirlilerin dahi ev alma imkaninin zorlastigini ifade eden Özelmacikli “Bu kredi ile birden fazla kisinin gelir beyaniyla, yüksek tutarlarda taksitlerin kolayca ödeme imkanlari sunuluyor. Bu kredi türü, düzenli geliri olan en az 2, en fazla 5 kisinin bir araya gelerek konut alimlarini finanse etmelerine olanak taniyor. Bankalar, kredi basvurusunda bulunan her bireyin gelir durumunu degerlendiriyor ve kredi tutarini belirliyor. Bu sayede, bireyler tek baslarina basvurduklarinda elde edemeyecekleri yüksek kredi limitlerine de ulasabiliyorlar. Ayrica, ortak konut kredisi basvurulari genellikle tek basina basvurulara göre daha hizli ve kolay bir onay sürecinden geçiyor. En büyük risk ise, borç sorumlulugu. Kredi ortaklarindan biri ödemelerini yapamazsa, kalan ortaklar borcun tamamindan sorumlu olurlar” dedi.



"Konut aliminda firsat dönemindeyiz"

Insaat maliyet endeksinin 2024 yili Mayis ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 72,78 arttigini belirten Özelmacikli, “Gayrimenkul piyasalarinda gerçek bir alim firsati döneminde oldugumuzu düsünüyoruz. Özellikle mevcut durumda 2. el gayrimenkuller ve müteahhitler tarafindan tamamlanmis konutlarda ciddi bir alim firsati var. Konut fiyatlarinda Merkez Bankasi verilerine göre reel olarak ise yüzde 13,3 oraninda azalma var. Maliyetler ise artmaya devam ediyor. Su anda piyasada üretim maliyetinin altindaki fiyatlarda satista olan konutlar var. Yeni üretilecek konutlarda özellikle satis fiyatlarinin mevcut piyasa rakamlarinin 1,5 – 2 katina yakin olacagi öngörülüyor. Insaat firmalari tarafindan bitmis durumda olan ve taksitle yapilan satislar büyük avantajlar barindiriyor” dedi.



Örnek hesaplama

Özelmacikli “Örnegin 2 milyon TL üzerinden müsteri bir konut kredisi alsa, aylik yüzde 3.49 faiz orani ile 120 ay vadede aylik 70 bin 956 TL ödemesi olacak. Bu ödemeyi 5 ortak olarak girdikleri takdirde, her biri yaklasik 14 bin 191 TL taksit ödemis olacak. Bu kosullarda arkadaslar, dostlar birleserek ortak eve girmeliler. Ailelerde ebeveynler imkanlari varsa çocuklarina destek olup, yüksek faiz oranlarinda bile olsa fiyatlarin düsük oldugu bu dönemde çocuklarini ev sahibi yapmaya çalismali” dedi.

Kaynak: İHA