Rektör Çomakli'dan Yeni Is Birligi Adimi

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, Kazakistan’a akademik bir ziyaret gerçeklestirerek burada farkli üniversite ve kurumlarin yetkilileriyle görüstü.

Rektör Çomakli'dan Yeni Is Birligi Adimi
Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projesi vizyonu dogrultusunda dünya üniversiteleri ile is birligi anlasmalarini genisletmek amaciyla Kazakistan’a giden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli burada; üniversiteler arasi bölge arastirmalari, toplumsal arastirmalar ve inovasyon, toplumsal kalkinma, kültür ve medeniyet arastirmalari, saha arastirmalari, sözlü tarih arastirmalari, kent, çevre ve yerel yönetim arastirmalari ile dil egitimi uygulama ve arastirmalari alanlarinda ortak proje ve faaliyetler yürütülmesi adina protokoller imzaliyor.

Ziyaretin ilk gününde T.C. Astana Büyükelçiligi, Türk Is birligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) Astana Program Koordinasyon Ofisi, Gumilyov Üniversitesi ve Agrotechnical Üniversitesi ile temaslarda bulunan Rektör Çomakli, çesitli is birligi anlasmalarina imza atti.

Türkiye-Kazakistan iliskilerinde yeni dönem

Rektör Çomakli’nin ziyareti, Türkiye ile Kazakistan arasindaki egitim ve kültür baglarini güçlendirmek amaciyla düzenleniyor. Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçiliginde gerçeklestirilen ilk toplantida, iki ülke arasindaki akademik is birligi imkanlari ele alindi. Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, iki ülke arasindaki iliskilerin daha da gelistirilmesi konusunda Atatürk Üniversitesinin katkilarinin önemine vurgu yapti.

Büyükelçilikte düzenlenen 15 Temmuz Anma programina katilan Rektör Çomakli, Demokrasi ve Milli Birlik günü vesilesiyle düzenlenen "Milletin Zaferi" temali fotograf sergisini ziyaret etti.

TIKA ile is birligi

Rektör Çomakli’nin ikinci duragi Türk Is birligi ve Koordinasyon Ajansi (TIKA) oldu. TIKA yetkilileri ile yapilan görüsmelerde, Kazakistan’daki Türk okullarinin ve üniversitelerinin desteklenmesi ve gelistirilmesi konulari masaya yatirildi. Bu kapsamda, çesitli projelerde is birligi yapilmasi konusunda mutabakat saglandi.

Gumilyov Üniversitesi ile egitimde yenilikçi adimlar

Ziyaretin en önemli duraklarindan biri olan Gumilyov Üniversitesinde, iki üniversite arasinda akademik degisim programlari, ortak arastirma projeleri ve ögrenci degisim programlari gibi konular görüsüldü. Gumilyov Üniversitesi yönetimi ile yapilan görüsmede, iki üniversite arasinda kapsamli bir is birligi anlasmasi imzalandi. Bu anlasma, her iki üniversitenin de uluslararasi alanda rekabet edebilirligini artirmayi hedefliyor.

Agrotechnical Üniversitesi ile tarim ve teknoloji alaninda ortaklik

Kazakistan ziyaretinin ikinci duragi olan Agrotechnical Üniversitesinde ise tarim ve teknoloji alanlarinda is birligi firsatlari degerlendirildi. Atatürk Üniversitesi ve Agrotechnical Üniversitesi arasinda imzalanan anlasma ile iki üniversite arasinda ortak arastirma projelerinin yürütülmesi, akademik personel ve ögrenci degisim programlarinin hayata geçirilmesi kararlastirildi.

Is birligi anlasmalariyla gelecege yatirim

Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, Kazakistan ziyaretini degerlendirirken, "Bu ziyaret, iki ülke arasindaki akademik ve kültürel baglari güçlendirmek açisindan büyük bir adim. Imzalanan anlasmalar hem Atatürk Üniversitesine hem de Kazakistan’daki üniversitelere büyük katkilar saglayacaktir. Bu is birliklerinin, egitim ve arastirma alaninda yeni firsatlar sunacagina yürekten inaniyorum" dedi.

Rektör Çomakli’nin Kazakistan ziyareti, iki ülke arasindaki akademik iliskilerin derinlesmesi ve yeni is birligi alanlarinin kesfedilmesi açisindan büyük önem tasiyor. 18 Temmuz’a kadar sürecek olan ziyarette, çesitli üniversitelerle imzalanan anlasmalarla birlikte Atatürk Üniversitesi, uluslararasi alandaki etkinligini artirmaya devam edecek.
Kaynak: İHA