Kapikule'de Tarihi Rekor

Kapikule Sinir Kapisi’nda bir tarihi rekor daha yasanarak, sadece 1 gün içerisinde 9 bin 628 binek araç ve 40 bin 593 yolcu girisi gerçeklestirildi.

Kapikule'de Tarihi Rekor
Dünyanin en büyük ikinci sinir kapisi Kapikule’de yeni bir rekor geçisi yasandi. Avrupa’nin ve dünyanin farkli ülkelerinde yasayan yüz binlerce gurbetçi vatandas Kapikule Sinir Kapisi’ndan yillik izinlerini geçirmek için ana vatan Türkiye’ye akin akin gelmeye devam ediyor.

Kapikule’de yurda giris yapan gurbetçileri karsilayan Edirne Valisi Yunus Sezer, "Dün itibariyla tüm zamanlarin giris açisindan rekor kirildi. 9 bin 628 binek araç girisi oldu. Dün 40 bin 593 yolcu girisi gerçeklestirildi.

Su ana kadar Kapikule’de gerçeklestirilen en fazla yolcu ve araç girisi oldu" dedi.



"9 bin 628 binek araç girisi tüm zamanlarin rekoru"

Yurda giris yapan gurbetçi sayisinda bu yil artis oldugunu söyleyen Vali Sezer, "Kapikule, Türkiye’nin en büyük gümrük kapisi ve Türkiye’nin batiya açilan kapisi. Özel bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde biliyorsunuz gurbetçi sezonu olarak adlandirdigimiz yurt disinda bulunan vatandaslarimizin tatil için memleketlerini ziyaret ettigi bir dönemdeyiz. 22 Haziran’da basladi bu dönem ve Eylül ayina kadar devam edecek. Gidis ve gelisler. Dolayisiyla özellikle Kapikule gümrük kapimiz basta olmak üzere kapilarimizdaki araç ve yolcu giris yogunlugu bu dönemde son derece artiyor. Bu sene özellikle geçen yillardan farkli olarak gurbetçilerimizin yogun bir Türkiye ziyareti söz konusu. Kapilarimizda da günlük giris bakimindan da rekorlar kiriliyor. Saatlik olarak 550’ye yakin aracin girisi gerçeklestiriliyor. Dün itibariyle giris açisindan tüm zamanlarin rekoru kirildi. 9 bin 628 binek araç girisi oldu dün ve 40 bin 593 yolcu girisi gerçeklestirdik. Bu su ana kadar Gümrük Bölge Müdürlügümüzün verilerine göre kapikuleden gerçeklestirilen en fazla yolcu ve araç girisi sayisi. 22 Haziran’dan bu tarafa da 192 bin 341 araç girisi var ve yedi 769 bin 821 yolcu da yine Türkiye’ye giris yapmis durumda. Biz tabii Vatan hasreti çeken tüm gurbetçilerimizin bir an önce Türkiye’ye gelmeleri ve Türkiye’de de bulunduklari illere, memleketlerine gitmeleri, hosça vakit geçirmeleri, dönüste de yine ayni rahatlikla dönmeleri için burada birtakim tedbirler almis durumdayiz" dedi.



"12 olan peron sayisinin 24’e çikardik"

Gurbetçiler için gerekli tüm tedbirlerin alindigini ve 12 olan peron sayisinin 24’e çikarildigini belirten Vali Sezer, "Vatandaslarimizi güzel bir sekilde karsiliyoruz. Vatandaslarimizin dinlenerek gitmeleri için gerekli dinlenme tesislerinde ve tüm benzinlikler dahil olmak üzere bu alanlarda gerekli güvenlik tedbirlerini de almis durumdayiz. Hem sivil ekiplerimiz hem de resmi ekiplerimiz buralarda güvenlik bakimindan herhangi bir seyle karsilasmamalari için memleketlerine rahat bir sekilde ulasmalari için gerekli güvenlik tedbirlerini almis durumdayiz. Tabii geçen seneye göre yogunluk çok artinca da hem gümrük yönüyle hem de emniyet yönüyle buradaki noktalarda bazi tedbirler aldik. Emniyette 110’a yakin ilave personeli görevlendirdik. Yine gümrükten de 105 personelimiz ilave olarak burada görevlendirilmis durumda. Toplamda bin 205 gümrük personelimiz burada görev yapiyor. Yine emniyet personelimiz de bunun disinda pasaport kontrollerinde görev yapiyorlar. Geçen yil 12 olan peronlardaki sayimiz bu sene 24’e çikartilmis durumda. Baktiginiz zaman da günlük olarak 500-550 araç sabit olarak gelmesine ragmen herhangi bir yigilma söz konusu degil. Kisa zamanda islemlerini yaparak bunlari da gönderiyoruz" diye konustu.

Kapikule’ye giris yapan gurbetçi vatandaslar anavatana ayak bastiklari için çok mutlu olduklarini anlattilar.
Kaynak: İHA