Jandarma Dron Devriyesiyle Böyle Can Kurtariyor

Aksaray’da barajlarda yasanan bogulma vakalarinin önüne geçmek amaciyla havadan dron ile devriye atan jandarma, barajda tehlikeyle karsi karsiya olan 3 kisiyi aninda müdahaleyle kurtardi.

Jandarma Dron Devriyesiyle Böyle Can Kurtariyor
Yaz mevsiminde oldukça yogun yasanan ve birçok insanin ölümüyle sonuçlanan barajlardaki bogulma vakalarinin önüne geçmek için jandarma ekipleri Aksaray’da etkili bir çalisma ve denetim yürütüyor. Yasak olmasina ragmen barajda yüzmek isteyenlerin suya girmemesini ve ölümlerin yasanmamasi için havadan dron ile karadan da araçlarla araliksiz devriye atip denetim yapan Il Jandarma Komutanligi Çevre, Doga ve Hayvanlari Koruma ekipleri suya giren veya girmek isteyen vatandaslara aninda müdahale ediyor. Özellikle dron ile yapilan devriye faaliyetinde son derece etkili bir sonuç alan jandarma ekipleri sehir genelinde bulunan baraj ve göletlerde dron ile devriye faaliyetlerini artirdi. Dron ile havadan yapilan devriyede suya girmek isteyen veya giren vatandaslari tespit eden jandarma ekipleri aninda müdahale ederek can kurtariyor. Yüzmek için suya giren bir çocuk ve suya girmek üzere olan 2 genç devriye atan dron kamerasi tarafindan tespit edilerek aninda müdahaleyle sudan çikarildi. O anlar dron kamerasina da yansirken jandarma ekipleri vatandaslara bogulma vakalari ve baraj sularinin tehlikesini anlatarak bilinçlendirdi. Egitim faaliyetleriyle de baraj ve göletler çevresinde bulunan vatandaslari ziyaret eden jandarma ekipleri hem egitim veriyor hem de tehlikenin boyutlarini anlatiyor.

Özellikle gençlerin serinlemek amaçli barajda suya girdigini anlatan Mehmet Mercan (65), “Gençler geliyor burada suya giriyor. Jandarma 2-3 defa kontrole geldi. Jandarmamiz görevini yapiyor. Bizler de elimizden geldigi kadar vatandasi uyarmaya çalisiyoruz. Bu suya girmemeleri lazim. Deniz suyu gibi olmaz, tatli su her zaman için tehlikeli. Akinti çok, girdap çok burada. Kapak açik olabilir. Burada ayagini dahi suya soksan, 10-20 santim suyun içine girsen kendini kurtaramazsin. Aldigi gibi götürür seni” dedi.

Mehmet Ali Ülgen (54) de jandarma ekiplerinin baraja girilmemesi için bilgilendirme amaçli egitim verdigini belirterek “Bize ne yapmamiz gerektigini anlattilar” seklinde konustu.

Bir diger vatandas Cumali Öz (42) ise, “Jandarmamiz burada yüzenler için günlük devriye atiyor. Çok bogulma oluyor. Bu su çok derin oldugu için kenara çikmakta çok zorlaniliyor. Genellikle 15-16 yastaki çocuklar çok giriyor ve boguluyor. Jandarmamiz elinden geleni yapiyor, devriyesini atiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA