Rize'de Akrabalar Arasinda Odun Bilmecesi

Rize’nin Güneysu ilçesine bagli Selamet köyünde akrabasina "Kaldir" dedigi odunlarin arazisinden kaldirilmadigini gören sahis, hepsini Kur’an kursuna bagisladi. Odunlarin sahibi ise "Bana o odunlari geri almak yakismaz, bana simdi paralarini verecek" dedi.

Rize'de Akrabalar Arasinda Odun Bilmecesi
Güneysu ilçesine bagli Selamet köyünde 2023 yilinda siddetli yagislar sonrasi meydana gelen heyelanda yikilan gürgen agacini Yasar Kandemir sobada yakilacak boyutta kesti. Tasitmak istedigi odunlar için isçiler çok para isteyince Kandemir’in çocuklari ‘Biz tasiriz’ dedi.

Odunlarin oldugu yer arazinin su akarina denk geldigi için ise akrabasi Hüseyin Kandemir biran evvel kaldirilmalarini istedi. Iddiasina göre odunlar uzun süre kaldirilmayinca kendisi tasitan Hüseyin Kandemir, köydeki Kur’an kursuna bagisladi. Yasar Kandemir’in iddiasina göre ise odunlari kendisinden izinsiz alindi. Odunlarin önüne döküldügü Kur’an kursunun hocasi ne yapacagini sasirarak, "Odunlari içeriye bile almadik, kim döktü buraya belli degil, gelip alsinlar" dedi.



“Benim hakkimi hoca verecek”

Cami hocasi olan akrabasi Hüseyin Kandemir’in odunlari kendisine sormadan Kur’an kursuna bagisladigini söyleyen Yasar Kandemir, “Ben bu odunlari kesim ve belirli bir mevkiye kadar getirdim. Orada kaldi ve ‘Asagiya kadar tasiyacaksin’ bu odunlari dedi.

Sonra aldi, Kur’an kursuna kendi kafasina göre verdi. Ben burada magdur oldum. Benim odunlarim çalinarak buraya döküldü. Sen bir hocasin ve caminin heyetindensin. Bunlar çalinti. Ben magdurum. Su odunlarimdan dolayi davaciyim” dedi.



“Ben kurs kapisindan odun almam”

Akrabasi Hüseyin Kadnemir’den odunlarini arazisinden yuvarlamak için izin istedigini ve onun da önce müsaade edip, sonra vazgeçtigini belirten Kandemir, “Bu agaç rüzgârdan yikildi. Ben Hüseyin hocanin kapisini çaldim. Ona bu odunlari su kanalindan asagiya yuvarlayabilir miyim diye sordum. O da izin verdi. Sonra geldi, ’Buradan asagiya yuvarlayamazsin’ dedi.

Mevcut su kanali bu kadar degerli miydi? Bu odunlar orada kaldi. 15 gün geçti, ben isçi almaya gittim. Bana ’4 bin lirani aliriz’ dediler. Gittik ki komsular ‘Odunlarin orada yok’ dedi.

Meger odunlari tasimis, arabasina yükleyip buraya getirmis. Hiç kimseye haber vermemis. Bana deseydi ki ‘Amcaoglu ben bunlari buraya döküp masraf ettim. Sen bu odunlarin parasini ver, buradan al’, o zaman el öpmelik olurdu. Ona ben hirsizdan baska bir sey demiyorum. Ben kurs kapisindan odun almam, bana yakismaz. O bana diyor ’4 bin TL ver, odunlari git al.’ Bana bunu diyen de imam olan Hüseyin Kandemir. Bana ‘Odunlari kursa indirdim, 4 bin lira ver git al onlari’ dedi.

Ben de hirsima yenildim ve ona vurdum. O benden davaci olmadi, ben de ondan davaci olmadim. Su anda ben hirsiz olduklari için davaciyim. Ben bu odunumun bedelini istiyorum. Benim 15 bin TL’mi versin, hiçbir sorun kalmaz. Benim hakkimi hoca verecek” ifadelerini kullandi.

“Ben hirsizsam git benden sikayetçi ol”

Yasar Kandemir’e sürekli söylemesine ragmen odunlari almayinca böyle bir çözüme basvurdugunu kaydeden akrabasi Hüseyin Kandemir ise, “Bu arazinin tümü benim tapulu malimdir. Dedelerimiz eskiden gürgen agaçlarini pay ederdi. Bu agaçta normalde amcamin, Yasar’a ait degil. Bu araziyle zaten bir alakasi yok. Bu sahis bana iftira atmaktadir. Bu gürgen agaci afet nedeniyle kopmustur. Bu agaç sonrasinda kesilmesi için amcam tarafindan Yasar Kandemir’e verilmistir. Bu agaci kesmeye basladigi zaman gelip beni buldu. Ben de ona bu odunlari arkanda tasima, yuvarla ama buraya yuvarladigini 2 gün içinde alacaksin dedim. O da bana tamam dedi.

11. ayda bu odunlari dogramaya basladi.

12. ayda da odunlari su kanalinin oraya yigdi ve birakti. Ben her gün aradim. Aradigimda da alacagim diyordu. Sonrasinda telefonlarima bakmaz oldu. Yagmur yaginca ben gece 1-2’de burada nöbet tutuyorum. Baktim yine alacagi yoktu. En son 4 kisi tuttum. O odunlari da gittim kursun kapisina yigdim. Bana hirsiz diyor. Ben hirsiz olsam o odunlari satarim. Ben hirsizsam git benden sikayetçi ol. Benim ona söyledigim 4 bin TL de tasima ücretiydi. O tasima ücretini de ben istemedim, kursa ver dedim. Ben bu odunu indirip kapisina mi bosaltacaktim. Bir de hocaya hirsiz diyorsun” seklinde konustu.



“Biz kimin getirdigini bilmiyoruz”

Kurs hocasi Hasan Kalender, getirilen odunlarin kim tarafindan getirildigini bilmediklerini söyleyerek, “Kurbanlar kesildi. Kursta kimse kalmadi. Sonrasinda 4-5 gün sonra buraya geldik ve bu odunlar buradaydi. Biz kimin getirdigini bilmiyoruz. Biz bunlari içeri de almadik. Hiçbir kurs hirsizlikta yapmaz. Bir aydir bu odunlar burada” dedi.

Kaynak: İHA