Iman Var, Imkan Var, Imam Yok

Rize’nin Pazar ilçesindeki köye 6 yil önce meydana gelen selden nedeniyle AFAD’in oturulmaz dedigi lojmandan ötürü hoca gelmiyor.

Iman Var, Imkan Var, Imam Yok
Rize’nin Pazar ilçesine bagli 80 haneli Irmak köyü sakinleri 6 yil önce meydana gelen heyelandan ötürü camileri imamsiz kaldi. Köydeki Kaynakli Merkez Camii’nin imamlarin camiye gelince kalabilecegi yer olan lojman, yaklasik 6 yil önce meydana gelen bir heyelandan ötürü balkon kismi zarar gördü. Bunun üzerine AFAD, lojman için oturulmaz karari çikartti. Köydeki lojmanin oturulmaz karari almasi üzerine camiye de imam atanmamaya basladi.

Yaklasik 6 yildir köy halki, bütün imkanlara sahip olan camide imamsiz kaldi. 6 yildir da köye imam atanmasi için her yolu deneyen köylüler çare bulamadi. Köyde imamin olmamasi üzerine vatandaslar da namaz kilabilmek için içlerinden bilen kisiler tarafindan ibadetlerini yerine getirebildi. Vatandaslar, her türlü imkana sahip olan bu camide ibadetlerini yerine getirebilmek için imam atanmasi için bekliyor.

“Her türlü imkan saglanmistir ama su lojman yüzünden bir türlü imam gelmedi”

Imamin atanabilmesi her türlü yolu denediklerini belirten köyün eski muhtari Mustafa Çatan, “Mühendisi buraya getirdim. O zaman bana dedi ki çalismaya gerek yok. Merkeze mühendisle beraber gittik. Rize’den gelenler arabadan iner inmez burada çalisma yapmaniza gerek yok biz buraya onay vermiyoruz. Daha önceden müftülüge gittim. En son Ramazan ayinda müftü beye gittim. Ramazan bayrami için bana imam ver dedim. Bana ‘depom yok oradan çikarip vereyim’ dedi.

Bir ögrenci bulduk. Ramazan’da idare ettik. Ben müftülüge ‘imami camiye mi lojmana mi veriyorsunuz’ dedim. Onlarda bana camiye veriyoruz dedi.

Fakat nerede kalacak dediklerinde barinma sorununu ben halledecegim dedim. Ben ona bir yer bulacagim. Öyle kaldik. 2018 yilinda büyük bir heyelan oldu. Heyelan oldugu zaman bu irmak baraj gibi oldu. Yukaridan da bir su gelince bu balkonu kopartti. Yeni yapilmisti. O zaman kötü görünüyordu ama ben buraya bir sürü masraf ettim. Lojman oturulmaz haldedir diyor. Imam var iken 15-20 ögrencisi vardi. Yerimiz de var. Her türlü imkan saglanmistir ama su lojman yüzünden bir türlü imam gelmedi” ifadelerini kullandi.

“Kuran ögrenmek istiyoruz”

Köydeki çocuklardan Mustafa Mete Çatan, camide sadece Cuma namazlarini kilabildiklerini ifade ederek, “Köyümüze 6 senedir hoca gelmiyor. Kuran ögrenmek istiyoruz. Bir tek Cuma namazlarina gelebiliyoruz. Cuma namazini köyümüzden biri kildiriyor” dedi.



“Imam istiyoruz”

Köyde imamin kalabilecegi bir yer her türlü bulabileceklerini söyleyen Hasan Çatan, “Imam yok sadece sikintimiz bu. Imam istiyoruz. Bosta imam memlekette çok ama buraya bir türlü atama yapmiyorlar. AFAD öyle bir rapor yazdi ki buradaki lojman gözükmüyor. Oturulmaz diye bir rapor yazdi. Imami biz burada her türlü barindiririz. Bir ev buluruz. Mahallede bos evimiz çok. Yeter ki imam gelsin” seklinde konustu.



“Cenazelerimizi de bu mahallede ki eski hocalarimiz yikiyor ve kildiriyor”

Cenazelerde köyde eski imamlarin yikamasini ve namazini kildirdigini vurgulayan Ibrahim Çatan, “Bizim alimyerinin üstüne lojman yapalim dedik. Onlar bize o dag gelirse ne olacak dedi.

O dag gelirse zaten mahallede hiçbir ev kalmaz. O insanlar bizi burada mahvetti. Cenazelerimizi de bu mahallede ki eski hocalarimiz yikiyor ve kildiriyor” dile getirdi.
Kaynak: İHA