Alaca'da Hasat Dönemi Basladi

Bölgenin en büyük tarim arazisine sahip olan Çorum’un Alaca ilçesinde hasat dönemi basladi. Bir dönem süresince topraklarini isleyen, ekime hazirlayan çiftçiler, bu yil da bereket dolu tarlalar için umutlu.

Alaca'da Hasat Dönemi Basladi
Geçtigimiz yillarda yasanan iklim degisiklikleri bu yilin hasat beklentilerini etkilese de, çiftçiler modern tarim teknikleri ve yerel bilgi birikimleriyle bu zorluklari asmaya çalisiyor. Mart ve Nisan aylarinda etkili olan saganak yagislar kimi yerde ürünlere zarar verse de, kimi yerde bereketli ürünlerin olusmasi çiftçinin yüzünü güldürdü. Belediye Baskani Serif Arslan, bugday hasadina baslayan çiftçileri ziyaret ederek, bereketli hasatlar diledi. Baskan Arslan’a, Ticaret Borsasi Baskani Arslan Gür ve Ziraat Odasi Baskani Ferhat Arslan eslik etti.

Burada bir konusma yapan Belediye Baskani Serif Arslan, Alaca’nin tarim kenti oldugunu belirterek, “Çorum genelinde en çok sulu tarima sahip arazileri barindiriyor. Koçhisar Baraji ile birlikte verimlerimiz artmis bulunuyor. Sulak alanlarda rekolte gayet güzel ancak, kiraç yerlerde problemler yasaniyor. Yagis olursa bu topraklarda her zaman verim güzel oluyor. Yeni hasat sezonu hayirli ugurlu olsun. Bol ve bereketli kazançlar diliyorum” dedi.

Baraj sularinin geç açilmasiyla ilgili de açiklama yapan Baskan Arslan, “Geçtigimiz dönemlerde vahsi sulamadan dolayi baraj sularimizda zaman zaman problemler yasadik. Hem içme, hem de sulama suyu oldugu için sulamalar zaman zaman kesildi. Sulak arazilerden her zaman 5-6 misli daha verim alabilirsiniz. Sulama Birligi’nin biz Alaca’da kalmasini istiyorduk. Ancak geçmiste bu Mecitözü sulama birligine verildi.

Baskanlarimin sikayetlerini dikkate alacagiz. Insallah bunu tekrar Alaca’ya kazandiracagimizi düsünüyorum” seklinde konustu.



"Baskan Arslan artan aniz yanginlarina dikkat çekti"

Belediye Baskani Serif Arslan, ilçe genelinde artan aniz yanginlarina dikkat çekerek, çiftçilere bu konuda uyarilarda bulundu. Yaklasan hasat dönemi ile birlikte aniz yanginlarinin arttigini kaydeden Baskan Arslan,“Hasat mevsimi ile birlikte özellikle aniz yanginlari artmaya basladi.

Çiftçilerimiz hakli olarak tekrar ürün almak için aniz yangini yapiyorlar ancak bununla birlikte tarla üzerinde mineraller ve birçok canli telef oluyor. Buradaki yanan canlilarin hesabini nasil verecegiz bunu düsünelim. Aniz yanginlarin topraga da zarari oluyor. Verim düsüyor. Tüm çiftçilerimiz bu konuda dikkatli olmalidir. Sadece aniz yakilmiyor, bu evlere ve ormanlara da siçriyor. Bu konuya dikkat çekmek istiyorum” ifadelerini kullandi.

’Baraj sulari geç açilinca verim düstü’

Ticaret Borsasi Baskani Arslan Gür, "Ilçemizde yaklasik 120-130 bin dönüm arazi sulanabilir. Baraj ve altyapimiz var devletimiz sag olsun bunlari yapti. Tarim Bakanligi’nin yaptigi bir yanlisi buradan söylemek istiyorum. Sulama konusunu Mecitözü’nde bir firmaya verdi. Kaymakamlik veya Belediye’ye verilmis olsaydi sulama isi biz istedigimiz zaman sulayabilirdik. Biz sulama için gittik ücretlerini yatirdik, kartlarimizi aldik ancak 9 gün bayram tatil araya girdi. Bu süreçte su verilmedi. Iklimlerde biraz kurak geçti ve bizler sulama yapamadik. Ekinler kuruduktan sonra sulari açtilar. Burada bizim 100 bin dönüm arazide dogru düzgün sulama yapamadigimiz için sulu tarima göre aldigimiz ürünün 4/3’ünü kaybetmis bulunuyoruz. Buda Çorum Devlet Su Isleri Müdürlügü’nün hatasindan kaynaklaniyor. Nisan ve Mart aylari bizim için sulama konusunda önemliydi. Sulu tarimin bulundugu alanda sulama sularinin geç açilmasindan dolayi çiftçilerimiz büyük zarar etmis durumda. Yetkililerimizden bu konuya bir çare bulmalarini istiyoruz” seklinde konustu.



’Bereketli bir yil olsun’

Alaca Ziraat Odasi Baskani Ferhat Arslan da, “Sulu alanlarda rekoltemiz güzel ancak Baskanimizin da dedigi gibi kuru alanlarda rekolte problemi yasiyoruz. Barajlar geç açildi suyu geç verdiler. Ariza verdigi söyleniyor ancak buna hazirlikli olmalari gerekiyordu. 10 gün önce sulari açarak deneme yapilsaydilar çiftçilerimiz böyle duruma düsürmezlerdi. Yine de buna sükür. Bütün çiftçilerimize hayirli bir hasat dönemi diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA