Bursa Sanayisini Rahatlatacak Formül

Bursali sanayicilerin yer ve eleman sorunlari nedeniyle motivasyon kaybi yasadigini söyleyen Bursa AFSIAD Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Bayrak, “Sürdürülebilir bir büyüme için Bursa üretimde pek çok avantaj saglayan, Afyonkarahisar’la isbirligi yapmalidir” dedi.

Bursa Sanayisini Rahatlatacak Formül
Duayen sanayici, Bursa Afyonkarahisarli Is Insanlari Dernegi (Bursa AFSIAD) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Bayrak, ekonomik büyüme için is birliklerinin önemine isaret etti. Bursa’nin son çeyrek yüzyilda basta otomotiv ve mobilya olmak üzere sanayide önemli bir hamle yaptigini kaydeden Bayrak, bunun yani sira sürdürülebilir bir büyüme gerçeklestigini söylemenin ise zor oldugunu ifade etti.

Sanayicinin yüksek arsa ücretleri ve eleman ihtiyaci gibi konularla mesgul oldugunu savunan Bayrak, dolayisiyla üretimde uluslararasi arenada rekabete tam anlamiyla odaklanilamadigini belirtti.

Istanbul ve Izmir örnegi

Bursa’nin üretim gücü ve tecrübesinin, Afyonkarahisar’in sahip oldugu avantajlarla bulusmasindan dogacak sinerjinin önemine vurgu yapan Bayrak, “Ihracat rakamlarina baktigimizda Bursa’nin üstünde olan Istanbul ve Izmir gibi metropollerin, üretimde bölgesiyle ciddi bir isbirligi içerisinde oldugunu görüyoruz. Bunun nedeni nüfus yogunlugu sebebiyle sikismis olan sehrin sirtindaki üretim yükünü, civar illere yayarak verimi arttirmaktik. Bursa artik sanayinin üretim ayagini bölgesine yaymali ve teknoloji ile Ar-Ge’nin merkezi olmalidir. Bugün Tekirdag’in sanayii Istanbul’dan, Manisa’nin üretimi Izmir’den ayri tutulamaz. Bursa da 3 milyonu asan nüfusuyla su, alan ve enerji gibi kaynaklari çok hesapli kullanmak durumundadir. Bu nedenle de 3 saat uzagindaki Afyonkarahisar’la yapacagi isbirligi hem sehri rahatlatacak, hem de küresel rekabette gücüne güç katacaktir. Iki sehrin bulusmasi, yer maliyeti ve eleman ihtiyaci gibi Bursa sanayicisinin en önemli sorunlarini ortadan kaldiracaktir. Ayrica sanayici, Afyonkarahisar’a sunulan yatirim tesviklerinden de faydalanacaktir” diye konustu.

Ülkeye rol model olucak

Bursa AFSIAD üyeleri olarak, her iki sehrin menfaatleri dogrultusunda ellerini tasin altina koyduklarini kaydeden Bayrak, “Her ne kadar Afyonkarahisar kökenli olsak da, kendimizi uzun yillardir ailelerimizle birlikte yasadigimiz Bursa’mizin bir parçasi olarak görmekteyiz. Bizler iki sehrin gücüne, neleri basarabileceklerine tarihimizden sayfalara bakarak inaniyor ve güveniyoruz. Olusacak birliktelikten dogacak sinerjinin, ülkemiz adina önemli bir rol model olacagina inaniyoruz. Bursa’dan sadece 3 saat mesafe uzaklikta olan Afyonkarahisar, ayni zamanda Iç Anadolu’ya da açilan kapidir. Bursali sanayici ve is insanlarinin Afyonkarahisar’a yönünü dönmesi, Anadolu’nun zenginliklerinden de faydalanmasini saglayacaktir. Iki sehrin kültürel benzerlikleri ve tarihi baglari üretimde bulusmayi daha hizli kilacaktir. Bizler de bu bagin saglanmasi için Bursa AFSIAD olarak çesitli girisimlerde bulunuyoruz. Bursa’da Afyonkarahisar’i, Afyonkarahisar’da da Bursa’yi anlatiyoruz. Girisimlerimiz gayet basarili bir sekilde devam ediyor. Bölgemiz hatta ülkemizin menfaatleri adina, iki sehrin üretimde gelecege el ele yürümesi için çalismalarimizi sürdürecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA