Tibbi Aromatik Bitkiler Kursu Basladi
Erzincan’da Tibbi ve Aromatik Bitkiler Yetistiriciligi kursu açildi. Erzincan Tarim ve Orman Il Müdürlügü Koordinasyon ve Tarimsal Veriler Sube Müdürlügü tarafindan düzenlenen kursta, 15 kursiyer egitim aliyor.

Kursiyerleri ziyaret eden Erzincan Tarim ve Orman Il Müdür Vekili Serkan Kütük, kursiyerlere basarilar dileyerek, “bu egitim, katilimcilarin tibbi ve aromatik bitkilerin önemi ve bu bitkilerin taninmasi, toprak hazirligi, fide dikimi, bakimi, hasat gibi yetistiricilik konularinda, ticari olarak yetistiriciligi yogun yapilan tibbi bitkilerinin yetistirilme teknikleri hakkinda teorik ve uygulamali bilgiler edinmelerini saglamaktir. Ayrica bu programi tamamlayan katilimcilar; temel düzeyde bitkisel üretimin temel kavramlarini özümsemis, sürdürülebilir tibbi ve aromatik bitkilerin tarimi hakkinda bilgi ve becerileri gelismis olacaktir” dedi.
Erzincan Tarim ve Orman Il Müdür Vekili Serkan Kütük konusmasinda; “Dünya üzerindeki tibbi ve aromatik bitkilerin yaklasik %6’si ülkemizde yetismektedir. Bu oran dünya popülasyonuna bakildiginda ciddi bir miktardir. Endemik bitki zenginligi olan ülkelerin basinda geliyoruz, öyle ki, tür açisindan Avrupa’da yetisen toplam endemik bitki türünden fazlasi topraklarimizda yetisiyor ve ayni sekilde pek çok Tibbi ve Aromatik Bitki’ye de ev sahipligi yapiyoruz. Tarim ve Orman Bakanligimizin kayitlarina göre ülkemizde son 18 yilda tibbi ve aromatik bitki ekilis alaninin 2 kat artisla 1,7 milyon dekara, üretiminin ise 5 kat artisla 370 bin tona yükselmistir. Ihracat degerimiz 105 Milyon Dolardan 4 kat artisla 404 Milyon Dolara ulasmistir. Kekik ve defne ihracatinda dünya lideriyiz. Dünya defne ihtiyacinin %90’ini biz karsiliyoruz. Yine, kimyon, adaçayi, biberiye ve anasonda da önemli bir tedarikçi konumundayiz’’ Bu noktadan bakildiginda hem iç pazara hem de dis pazara satilacak katma degeri yüksek ürünler ile hem ülke ekonomisine hem de üreticiye ciddi maddi katki saglamaktadir. Bunun yaninda; Insan ve hayvan sagliginin korunmasinda ve tedavisinde tarihten günümüze kadar bilinen ve kendilerinden faydalanilan tibbi ve aromatik bitki yetistiriciligi egitimi, bu bitkilerden faydalanma yönlerinin ögretilmesi ve yetistiriciligi hakkinda bilgi birikimi kazandirarak bu bitkilerden faydalanma imkani saglamaktadir” diye konustu.
