'Nehrin Çocuklari Risklere Karsi'

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, 6 Subat depremini yasamis ögrencilere Sismolojik Izleme ve Deprem Egitim Merkezi’nde deprem bilincinin kazanilmasi konusunda uygulamali egitim verdi.

'Nehrin Çocuklari Risklere Karsi'


Kocaeli halkinin deprem konusunda egitim almasina büyük önem veren ve bünyesinde hizmet veren Sismolojik Izleme ve Deprem Egitim Merkezi ile 7’den 70’e herkesi afetlere karsi bilinçlendiren büyüksehir belediyesi, ülke genelinde afetle ilgili yürütülen projelere de tam destek veriyor. Bu dogrultuda büyüksehir, TÜBITAK 4004 projesi kapsaminda gerçeklestirilen "Nehrin Çocuklari Risklere Karsi Projesi’nin" Kocaeli ayaginda il disindan gelen ögrencilere deprem aninda yapilmasi gerekenlerle ilgili uygulamali egitim verdi. Yürütücülügünü Adapazari Cengiz Topel Ilkokulu adina Güzin Erci’nin üstlendigi proje, Kahramanmaras, Gaziantep ve Adana illerinde 6 Subat depremini yasamis 13 misafir ögrenci ve ögretmenler olmak üzere toplamda 60 kisilik katilimci gruptan olustu. Bu kapsamda 6 gün boyunca 22 farkli etkinligin gerçeklestigi projede katilimcilara afet bilinci asilandi. "Nehrin Çocuklari Risklere Karsi Projesi" ile ögrencilere afet risklerine karsi bilimsel geziler, psikolojik ve sanatsal faaliyetler, nesnelerin interneti, sanal müze gezisi, teknolojik uygulamalar, deneysel çalismalar ve materyal tasarimlari gibi etkinlikler hazirlandi. Bu etkinlikler kapsaminda su baskinlari ve heyelanlarin olus nedenleri, sebepleri ve alinmasi gereken tedbirler, dogada kaybolmus birinin arama ve kurtarma çalismalarinda nasil yollar izlenecegi ve acil durum isaretleri hakkinda hedef kitlenin yas grubuna hitap eden uygulamali oyunlar doga ortaminda gerçeklestirildi.

Projenin Kocaeli ayaginda deprem bölgelerinden gelen ögrenci ve ögretmen grubunu agirlayan büyüksehir, Sismolojik Izleme ve Deprem Egitim Merkezi’nde katilimcilara deprem bilincinin kazanilmasi konusunda uygulamali egitim verdi. Ev içinin depreme hazirlanmasi, deprem ani ve deprem sonrasi yapilacaklarla ilgili detayli bilginin verildigi projede son olarak "Güvenli Yasam Odasi" uygulamali ve egitici oyunlarla anlatildi. Egitim sonunda ögrencilere katilim belgesi, toprakla deprem bilinci kitapçigi ve afetlere hazirim oyunu hediye edildi.
Kaynak: İHA