Seker Çesmesinde Sifa Ariyorlar

Tokat’in Niksar ilçesine bagli Kapiagzi köyü yakinlarinda Orman Isletme Müdürlügü ekipleri tarafindan kesfedilen kaynak suyu, ferahligi ve lezzetiyle dikkat çekiyor. Suyun özellikle diyabet hastaligina iyi geldigine inanan vatandaslar, gelerek çesmeden su aliyor.

Seker Çesmesinde Sifa Ariyorlar
Tokat’in Niksar ilçesine 27 kilometre uzaklikta bulunan Kapiagzi köyü yakinlarinda Orman Isletme Müdürlügü ekipleri tarafindan kesfedilen kaynak suyu, lezzetiyle dikkat çekiyor. Bölgede yapilan çalismalar sirasinda buz gibi sudan içen ekip üyelerinden seker hastasi olanlar, kan sekeri seviyelerinde belirgin bir düsüs oldugunu gözlemledi. Çesmenin tamamlanmasiyla birlikte suyun sifali olduguna inanan vatandaslar, zorlu arazi sartlarina ragmen bölgeye akin etmeye basladi.

Bölgeye gelenler, bidonlarla su doldurarak evlerine götürüyor. Su sadece yerel halkin degil, çevre illerden gelen vatandaslarin da ilgisini çekiyor. Özellikle seker hastaligi ve diger rahatsizliklari olanlar, suyun kendilerine iyi gelecegine inaniyor. Kaynak suyunun saglik üzerindeki etkileri bilimsel olarak henüz tam anlamiyla kanitlanmamis olsa da vatandaslarin ilgisi ve suyun sifali olduguna dair inançlari, bölgeyi popüler bir ugrak yeri haline getirdi.

Seker çesmesi hakkinda bilgi veren Kapiagzi köyünün muhtari Bayram Yildirim, “Burasi Niksar’a 27 kilometre uzaklikta bulunuyor. Köyümüz 8 mahalleden olusuyor. Bu su seker hastaligina çok yarayislidir. Buraya su doldurmaya çok gelen oluyor. Bu sudan çok içen oluyor. Samsun, Amasya ve Sivas basta olmak üzere her taraftan geliyorlar. Bu su sifalidir. Bu çesmeyi Orman Müdürlügü yapmisti. Orman müdürümüzde seker hastaligi vardi ve bu su ona çok iyi geliyordu. Yol yapildi ama kumlamasi yapilacak. Buraya zorla geldik. Bu yolun kumlamasi olmasi lazim ki buraya rahat gelsinler. Buranin havasi çok güzel. Söz verdiler, kamelyalar yapilacak. Orman isçileri burada çalisirken çadirlar vardi. Orman isçilerinden iki tane seker hastasi varmis. Seker 500’den asagi düsmüyormus. Sudan içtikten sonra 100’e düsmüs. Doktor da nerede durdunuz ki degerler düsmüs diye sormus. Ondan sonra devamli bu sudan kullanmaya basladilar. Bunu duyup bu sudan alan sifasini gördü, içen sifasini gördü” dedi.

Su almaya gelen vatandaslar ise, bölgenin turizme kazandirilmasi gerektigini vurguladi.
Kaynak: İHA