Kral Charles'in Dogum Günü Ankara'da Kutlandi

Birlesik Krallik Milli Günü, Birlesik Krallik’in Ankara Büyükelçisi Jill Morris ev sahipliginde düzenlenen resepsiyonla kutlandi.

Kral Charles'in Dogum Günü Ankara'da Kutlandi
Birlesik Krallik Milli Günü olarak kutlanan, Kral’in dogum günü dolayisiyla Büyükelçilik Konutu’nda resepsiyon düzenlendi.

Iki ülkenin milli marslari ile baslayan resepsiyona, Disisleri Bakan Yardimcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay’in yani sira çok sayida yabanci misyon sefi katildi.

Programda konusan Disisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Kemal Bozay, “Yüzyillar boyunca bazi aksakliklar yasanmasina ragmen Türkiye ve Ingiltere, halklarinin refahini artirmak için her zaman birlikte çalismanin yollarini bulmuslardir. Bu nedenle NATO müttefikleri ve stratejik ortaklari olarak dostluklara büyük önem veriyoruz. Iliskiler dost iki ülke arasinda es zamanli olarak daha fazla temas ile güçleniyor. Türkiye ve Ingiltere, ticaret ve savunma sanayi is birligi ile çesitli alanlardaki iliskileri daha da gelistirmektedir. Türkiye ve Ingiltere, çesitli bölgesel ve uluslararasi konularda ortak bakis açilari paylasiyor, gerçekten de günümüz dünyasinda birçok güncel zorluk ve tektonik degisimle karsi karsiyayiz. Gazze’de benzeri görülmemis zulümler ve Ukrayna’da devam eden savas, küresel, ekonomik gelismeler, enerji ve gida güvenligi ile ilgili endiseler, küresel baglantinin güçlendirilmesi, iklim degisikligiyle mücadele, yasadisi göçün önlenmesi ve asiriligin yükselisi. Tüm bunlar, ikili bölgesel ve uluslararasi düzeyde is birligimizi gerektiriyordu. Iliskilerimizi gelistirmek, ar-ge ve inovasyonunda yeni ufuklar bulmak için çok siki ve özverili bir sekilde çalisiyoruz. Mevcut düzensizlik zamanlarinda Türkiye ve Ingiltere, ellerinden geleni yapiyorlar. Bu strateji yaklasimiyla her alanda is birligimizi artirma iradesine sahibiz. Ikili ekonomi ve Ticari baglar kilit öneme sahip. Geçen yil neredeyse 20 milyar dolarlik bir ticaret hedefine ulastik. Savunma sanayii alanindaki is birligimiz sayisiz projeyle önemli ölçüde ilerledi. Turizmde iliskiler de geçen yil rekor düzeyde. Türkiye ile Ingiltere arasindaki iliskilerin önümüzdeki dönemde de gelismeye devam edecegine inaniyorum” ifadelerini kullandi.

‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusunun yeni yüzyilinda, bu etkinlik çok daha büyük bir anlam kazaniyor’

Ingiltere Büyükelçisi Büyükelçisi Jill Morris, “Bu aksam, Majesteleri Kral 3. Charles’in dogum gününü ve tahttaki ikinci yilini kutluyoruz. Kendisi resmi dogum gününü 15 Haziran’da geleneksel Geçit Töreni ile Londra’da kutlamisti ama aslinda 76 yasina kasim ayinda girecek. Ayrica bu aksam, Birlesik Krallik ve Türkiye arasindaki ortak tarihimize, kültürel baglarimiza ve halklarimiz arasindaki iliskilere dayali güçlü ortakligi kutlamamiz için de bir firsat. Güçlü ortakligi kutlamamiz için de bir firsat ve 2024 yilinda, yani Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusunun yeni yüzyilinda, bu etkinlik çok daha büyük bir anlam kazaniyor” dedi.

Kaynak: İHA