Örtü Ve Orman Yanginlarina Dikkat
Son günlerde artan hava sicakliklari nedeniyle bos arazilerde çikan yanginlara dikkat çeken uzmanlar, vatandaslari aniz, tarla, bahçe ve orman yanginlarina karsi uyardi.

Ekipler, “Hava sicakliklarinin artmasi ile aniz, bahçe, tarla, orman yanginlarinda artis olmasi ihtimali artmaktadir. Temizlik maksatli yakilan ates dogaya büyük zararlar vermektedir. Kontrol altina alinamamasi sebebiyle büyük yanginlara neden olmaktadir” dedi.
Topraga ve canliya da zarar veriyor
Yapilan açiklamada aniz yangininin topraga ve canlilara zarar verdigini belirtilerek “Organik madde miktari azalir, mikrobiyolojik aktivite geriler, omurgasiz hayvanlar yok olur. Topragin su tutma kapasitesi azalir, toprak verimliligi düser. Erozyon riski yükselir, biyolojik denge bozulur, fiziksel ve kimyasal yapi zarar görür. Hava ve çevre kirliligi artar, orman gibi yanginlar artar, telefon ve enerji iletim hatlari zarar görür, trafik kazasi ihtimali yükselir ve milli servet kaybi ortaya çikmaktadir” ifadelerinde bulunuldu.
Önlemler ile ilgili olarak ise; “Vatandaslara ait arsa, tarla, arazilerde bakim yapilmasi, büyümüs otlarin kesilmesi önem arz etmektedir. Bahçe temizligi için ates yakilmamalidir. Piknik, gezi, alanlarina çöp atilmamalidir, kolay alevlenici malzemeler. Günes isinlarini yansitici (cam, metal, vb.) malzemeler birakilmamalidir. Seyir halindeki araçlardan sigara, vb. atilmamalidir” denildi.
