'Kök Hücre Sempozyumu' Türkiye Ve KKTC'deki Uzmanlari Bir Araya Getirdi

Yakin Dogu Üniversitesi DESAM Arastirma Enstitüsü’nün düzenledigi ‘Kök Hücre Sempozyumu’ ile kök hücre arastirmalari ve uygulamalarinin son yillarda kazandigi ivme, kök hücre alanindaki yenilikler bu alandaki gelecekteki yönelimler ele alindi. Yogun katilimla gerçeklesen sempozyumda; kök hücre arastirmalari alaninda uzman bilim insanlari, arastirmacilar ve ögrenciler bir araya geldi.

'Kök Hücre Sempozyumu' Türkiye Ve KKTC'deki Uzmanlari Bir Araya Getirdi
Sempozyumun açilisinda Yakin Dogu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Sanlidag ile Yakin Dogu Üniversitesi DESAM Arastirma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cenk Serhan Özverel konusma yapti. Açilis konusmalarinin ardindan; Yakin Dogu Üniversitesi DESAM Kurucu Üyesi ve Bilimsel Arastirmalar Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. H. Seda Vatansever, Dokuz Eylül Üniversitesi Tip Fakültesi Temel Tip Bilimleri Bölümü Tibbi Biyoloji Anabilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Sinan Güven, Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. K. Can Akcali, DESAM Arastirma Enstitüsü arastirmacisi Dr. Çaglar Özketen, Yakin Dogu Üniversitesi Dis Hastanesi Periodontoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Güney Yilmaz ve DESAM Arastirma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cenk Serhan Özverel sunumlarini gerçeklestirdi.

Katilimcilar sempozyum boyunca; kök hücre alaninda son gelismeleri takip etme ve bu alanda yapilan çalismalar hakkinda bilgi edinerek, gelecekteki arastirmalar için is birligi firsatlarini degerlendirdi.

Kök hücre arastirmalarinin birçok alana yansimasi mercek altina alindi

Sempozyumda sirasiyla; Prof. Dr. H. Seda Vatansever “Kök Hücre-Neden Büyülüler?” sunumuyla konuya giris yaparken, Prof. Dr. Sinan Güven “Biyomühendislikte Kök Hücre ve Organoid Teknolojileri”, Prof. Dr. Akcali “Daha Saglikli Bir Dünya Için Yeni Umut: Uyarilmis Pluripotent Kök Hücreler (IPSC’ler)”, Dr. Çaglar Özketen “Kök Hücre Eksozomlarinin Yeni Nesil Ilaç Dagitim Sistemleri Olarak Potansiyeli”, Prof. Dr. Güney Yilmaz ve Doç. Dr. Cenk Serhan Özverel ise “Dis Hekimliginde Biyolojik Terapi ve Lazerler” konularini ele aldi.

Prof. Dr. Tamer Sanlidag: “Uluslararasi is birlikleri, bilimin sinirlarini genisletme ve yeni kesifler yapmada önemli bir rol oynuyor”

Yakin Dogu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Sanlidag açilista yaptigi konusmada, kök hücrelerin hasarli dokularin onarilmasi, dejeneratif hastaliklarin tedavisi ve kisisellestirilmis tip alaninda büyük umutlar vaat ettigini vurguladi. Kök hücre arastirmalarinda alanin önemli isimlerinin bir araya gelmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Sanlidag, uluslararasi bilimsel is birliklerinin bilimin sinirlarini genisletme ve yeni kesifler yapmada önemli bir rol oynadigini belirterek, “Yakin Dogu Üniversitesi olarak, temel degerlerimizden biri olarak gördügümüz bu yaklasimla dünya genelinde 100’ün üzerinde üniversite ve kurumla is birligi yapiyor; bilimsel arastirma, yayin ve etkinliklerde ortak çalismalar yürütüyoruz. Diger yandan, her yil binin üzerinde ulusal ve uluslararasi bilimsel etkinlige ev sahipligi yapiyor ya da katilim gösteriyoruz” dedi.

“Kurucusu olmaktan gurur duydugum DESAM Arastirma Enstitümüzde olusturdugumuz uluslararasi bilimsel is birligi aginin merkezinde yer alarak önemli bilimsel çalismalara imza atmaya devam ediyor” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Tamer Sanlidag, sempozyumun bilimsel çiktilarinin, alani ileriye tasiyacak arastirmalara ve yeni yayinlara ilham verecegine inandigini vurguladi.

Doç. Dr. Cenk Serhan Özverel: “Organ nakli ve birçok hastaligin tedavisinde devrim niteliginde çözümler sunacak”

DESAM Arastirma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cenk Serhan Özverel ise DESAM Arastirma Enstitüsü’nde 12 farkli arastirma grubu ile çalismalar yürüttügünü belirtti.

Bu çalisma gruplari arasinda Kök Hücre Arastirma Grubu’nun da yer aldigini ifade eden Doç. Dr. Özverel, çalisma gruplarinda 50’nin üzerinde arastirmaciyla multidisiplinel çalismalar yürüttüklerini söyledi.

Kök hücrelerin, tedavi ve iyilestirme potansiyeliyle insanligin gelecegi için umut vaat eden bir alan oldugunu vurgulayan Doç. Dr. Cenk Serhan Özverel, yakin gelecekte hasar görmüs dokularin yenilenmesi, organ nakli ve birçok hastaligin tedavisinde devrim niteliginde çözümler sunacagina inandigini ifade etti.

Bu alandaki ilerlemelerin sadece hastaliklarin tedavisi ile sinirli kalmayip ayni zamanda ilaç gelistirme islemlerini hizlandirarak daha etkili tedavi yöntemlerinin bulunmasina da katki sagladigini belirten Özverel, “Kök hücre arastirmalari, etik ve yasal zorluklar içermesine ragmen dogru yönetimle insan sagligi için muazzam bir potansiyel olusturmaktadir” dedi.

Düzenlenen etkinligin yeni is birlikleri ve projeler için de platform olusturacagini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Özverel, katilimcilara tesekkür etti.
Kaynak: İHA