Hububat Ekili Kiraç Arazisini Badem Bahçesine Çevirdi, Gelirini Artirdi

Yozgat’ta çiftçilik yapan Seyit Erol, hububat ekili 10 dönümlük kiraç arazisini badem bahçesine çevirdi. Erol, kurdugu badem bahçesiyle yilda 2 ton ürün elde etmeyi hedefliyor.

Hububat Ekili Kiraç Arazisini Badem Bahçesine Çevirdi, Gelirini Artirdi
Çekerek ilçesine bagli Arpaç köyünde çiftçilik yapan Seyit Erol, daha önce bugday ve arpa üretimi yaptigi kiraç arazisinde yetistirmeye basladigi bademle gelirini artirdi. Arazinin kiraç ve sulama maliyetinin de yüksek olmasindan dolayi hububattan bekledigi verimi alamayan Erol, yaptigi arastirma sonrasi arazisini badem bahçesine dönüstürdü. 2017 yilinda 10 dönüm arazisini 600 badem fidani ile bulusturan Erol, 2020 yilinda 300 kilograma yakin ürün elde etti. Verimin artarak devam ettigi badem bahçesinden Erol bu yil 2 ton ürün elde etmeyi bekliyor.

Kiraç arazisine yillardir arpa ve bugday ektigini ancak istedigi verimi alamadigi için alternatif ürüne yöneldigini söyleyen Arpaç köyünden girisimci Erol, “Köyümde çiftçilikle ugrasiyorum, badem bahçesini 2017 yilinda kurdum, 2020 yilinda 300 kilogram badem aldim. Daha önce burada arpa, bugday ekiyorduk ama bir sey kazanamiyorduk. Çorak arazi oldugu için badem dikmeye karar verdim. Burasi 10 dönüm bir alan ve burada 600 agaç var. Bu sene verim çok yüksek, yagmurda iyi, bir sikinti olmazsa 2 tona yakin ürün almayi düsünüyorum” dedi.

Bahçenin bakiminin zahmetli ve masrafli olduguna da deginen Erol, “Bahçenin budamasi, ilaçlamasi çok zahmetli ama yine de ben bu isi severek yapiyorum, hububata göre çok iyi gelir elde ediyorum. Bademin kilogramini geçen sene 100 liradan verdik, bu sene fiyatlari daha belli olmadi, duruma göre degerlendirecegiz” seklinde konustu.

Bademin lif, yag ve protein açisindan zengin oldugunu hatirlatan Erol, vatandaslara her gün bir avuç badem yemeleri önerisinde de bulundu.
Kaynak: İHA