Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Türksat 6A'yi Firlatma Islemleri Için 4 Haziran Günü ABD'ye Gönderiyoruz'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, “Türksat 6A’yi firlatma islemleri için 4 Haziran Sali günü ABD’ye gönderiyoruz” dedi.

Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Türksat 6A'yi Firlatma Islemleri Için 4 Haziran Günü ABD'ye Gönderiyoruz'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Türksat 6A’nin yapim ve test asamalarinin tamamlandigini paketlenme sürecine geçildigini belirterek ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Istasyonu’na gönderilmek üzere 4 Haziran Sali günü Ankara’dan yola çikacagini açikladi.

Türksat 6A uydusunun Antonov An-124 tipi uçakla Florida’ya dogru yola çikacagini kaydeden Uraloglu, “Bu proje, ülkemizin uzaydaki gelecegi açisindan büyük önem tasiyor. Uydumuzda kullanilacak alt sistemleri, uydu yer istasyonunu ve yazilimlari milli imkanlarla gerçeklestirdik. Türksat 6A’nin hizmete girmesi ile Türkiye haberlesme uydusu üretebilen ülkeler ligine yükselecek. Böylece haberlesme uydusu ihracati da yapabilecegiz” diye konustu.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberlesme uydusu Türksat 6A’nin uzaya gönderilmeye hazir hale geldigini ve bu kapsamda paketleme islemlerinin son asamasina geçildigini açikladi.

Türksat 6A uydusunun entegrasyon ve testlerinin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde gerçeklestirildigini hatirlatan Uraloglu, “Uydu hizmetlerinde Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B haberlesme uydularimiz ile hizmetlerimiz sürdürüyoruz. Türkiye’nin en önemli projelerinden olan yerli haberlesme uydusu Türksat 6A projemizde ise artik sona çok yakiniz. Temmuz ayinda uydumuzu uzaya görecegiz” dedi.



“Türksat 6A, SpaceX tesislerinden uzaya gönderilecek”

Uraloglu, Türksat 6A’nin yapimini Türksat’in öncülügünde TÜBITAK Uzay, Aselsan, TUSAS ve CTECH gibi yerli sanayi kuruluslarinin destegiyle tamamladiklarini hatirlatarak “Gururla söylüyorum ki ülkemizin en büyük AR-GE Projesi Türksat 6A’yi basariyla tamamladik. Simdi uzaya gönderme asamasindayiz. Uydumuzun paketleme islemleri de USET’te tamamlanmak üzere. 4 Haziran Sali günü ise milli gururumuz Türksat 6A uydumuz Ankara’dan Antonov An-124 tipi uçakla ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Istasyonu’na dogru yola çikacak. Yaklasik 17 saat sürecek yolculugun ardindan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Istasyonu’nda SpaceX tesislerinde hangara inis yapacak uydumuzun, burada yolculuk testleri yapilacak. Ayrica Türksat6A’nin yakit dolumu islemleri de SpaceX’e ait hangarda gerçeklestirilecek. Temmuz ayi ikinci haftasinda da SpaceX’e ait Falcon 9 roketi ile uzaydaki konumuna gönderilmesini planliyoruz” seklinde konustu.



Türksat Teknoloji Transfer Egitim Programi

Bakan Uraloglu, Türksat 6A’nin en yüksek yerlilik oraniyla tamamlanabilmesinin arkasinda Türksat tarafindan baslatilan teknoloji transfer egitim programinin bulundugunu vurgulayan Uraloglu, “Ülkemizin uydu operatörü Türksat tarafindan baslatilan program ile Türksat 3A’nin yani sira Türksat 4A, Türksat 4B’nin yapiminda Türksat mühendislerinin de yer almasi saglanmisti. Ayrica Türksat 5A’nin ve 5B’nin yapiminda da yine teknoloji transfer programi kapsaminda 12 Türksat mühendisi, uydu tasarim, üretim ve test basliklarinda bulundu. Ve su anda da teknoloji transfer programi kapsaminda uzay teknolojileri alaninda egitim alan Türksat mühendislerinin katkisiyla Türksat 6A’yi en yüksek yerlilik oraniyla ürettik” ifadelerini kullandi.

“Türkiye, artik bir haberlesme uydusu üreticisi”

Türksat 6A üretilmesinin, Türkiye için bir dönüm noktasi oldugunu vurgulayan Uraloglu, söyle devam etti:

“TÜBITAK Uzay, bu proje kapsaminda Türksat 6A uydusunun Uydu Yönetim Alt Sistemi’ni, Yörünge Yönelim Kontrol Alt Sistemi’ni, Güç Alt Sistemi’ni, Elektrikli Itki Alt Sistemi’ni, Arayüz Kontrol Birimleri’ni ve Haberlesme Görev Yükü’nü üretti. C2TECH firmasi Telemetri/Isaret Sinyali Vericisinden Telekomut Aliciya, Yönsüz Alici Anteninden Alici Test Bagdastiricisina kadar tüm Telemetri Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt sistemlerini yerli ve milli olarak üretti. ASELSAN ise Türkiye Anteni’ni, Almaç, INET ve Faydali Yük Arayüz Birimi’ni imal ederek Türksat 6A’nin bu asamaya gelmesini sagladi. Yapisal ve isil sistemlerin tasarimindan sorumlu TUSAS ise uydunun yapisal panellerini ve pil panelini üreterek uyduya montajini gerçeklestirdi. Ilk defa Ar-Ge’si yapilarak üretilen bu ürünler sayesinde artik Türkiye, dünyanin sayili haberlesme uydusu üreticilerinden biri haline gelmis oldu. Uzay deneyimi elde edecek bu ürünler sayesinde Türkiye hem bu parçalari hem de bir haberlesme uydusunu bastan sona yaparak ihraç edebilecek konuma geldi.”

“35 bin 786 kilometre uzaklikta konumlanacak”

Mevcut uydularin yedekliligini saglayacak Türksat 6A’nin Türkeye’nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artiracagini aktaran Uraloglu, 35 bin 786 kilometre uzaklikta konumlanmasi planlanan Türksat 6A’nin 7,5 kilovat güce sahip oldugunu anlatti. Uraloglu, “Türksat 6A uydusu bir yer sabit haberlesme uydusu olarak; TV yayinciligi basta olmak üzere haberlesme hizmetleri ve genis bir kapsama alaninda ülkemizin uydu haberlesme ihtiyaçlarini karsilayabilecek. Ayrica mevcut uydularin hizmet vermedigi Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanina girecek. Türksat 6A ile Türkiye’nin uydularinin ulastigi nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çikacak. Türksat 6A’nin hizmete girmesi ile Türksat’in bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatini da önemli ölçüde artacak” dedi.

Kaynak: İHA